1515
Annons

Tungt i fastighetssektorn på sjunkande börs

Börsen har surnat till de senaste timmarna och vid 12.40-tiden är OMXSPI-index ned med 0,8 procent. New Wave rusar efter sin rapport medan fastighetssektorn går svagt.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Rejäl uppgång på Stockholmsbörsen – Mycronic rusar medan EQT backar

Det ser ut att bli en munter tisdag på Stockholmsbörsen som rör sig allt högre. Strax efter lunch var det breda OMXSPI-indexet upp 2,2 procent medan storbolagsindexet OMXS30 stiger 2,4 procent. 

Dagens vinnare: 

Handelsbanken har enligt Nyhetsbyrån Direkt höjt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för teknikbolaget Mycronic från behåll till köp. Aktien rusar med 11,9 procent på tisdagen till 150 kronor per aktie. 

Vinterturismbolaget Skistar redovisade en nettoomsättning på 224 miljoner kronor vilket var en ökning från 184 Mkr under samma period i fjol. Rörelseförlusten landade på 265 Mkr. Styrelsen föreslår att utdelningen för det senaste räkenskapsåret höjs till 3 kronor per aktie från 1,50 kronor per aktie föregående år. Aktien stiger 2,4 procent. 

Bland OMXS30-bolagen går verkstadsbolaget Alfa Laval i täten för uppgången med ett lyft på 4,6 procent medan medicinteknikbolaget Getinge stiger 4,2 procent och verkstadsbolaget ABB, som meddelat en miljardorder, stiger 4,1 procent. 

Magasinstjänsten Readly har tecknat ett samarbetsavtal med Disney om att erbjuda över 80 engelskspråkiga Disney-tidningar på sin plattform. Aktien rusar med 12,1 procent. 

Dagens förlorare: 

Biltillverkaren Volvo Cars sålde 49.536 bilar i september vilket innebär en ökning med 4,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. De laddningsbara modellerna stod för 31,9 procent av försäljningen och helt eldrivna bilar stod för 12,6 procent. Parallellt har UBS inlett bevakning med rekommendationen sälj och riktkursen 41 kronor. Aktien backar 1,6 procent till 47,19 kronor. 

Handelsbanken har sänkt sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för flera fastighetsbolag, vilket Di tidigare rapporterat om. Sektorn är även den enda som lyser rött på Stockholmsbörsen med NP3 ned 2,4 procent, Wallenstam 1,6 procent och Fabege ned 1,4 procent. 

Riskkapitalbolaget EQT backar omkring 2,3 procent efter att börsoperatören Nasdaq meddelat att man uppdaterar sin indexmetodik för beräkna så kallad free float.
”Varför rasade då EQT på beskedet om att Nasdaq ändrar sin free float-beräkning? Svaret är enkelt, många ägare kommer behöva sälja sina aktier på grund av förändringen”, skriver Di:s Mikael Olsson. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera