ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tufft 2019 väntar Precise Biometrics enligt vd:n

Efter en svag avslutning på 2018 väntar ett tufft 2019 enligt Precise Biometrics vd Stefan Persson. Bolaget kommer få luta sig mot mobila enheter, där konkurrensen är hård, innan försäljningen kommer igång för bland annat smarta kort.

Biometribolaget Precise Biometrics redovisade en ökad förlust på 15 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. I tisdagens Börsmorgon säger vd Stefan Persson att utfallet var i linje med bolagets förväntningar.

Det svaga resultatet berodde bland annat på omstruktureringskostnader hänförliga till nedläggningen av bolagets verksamhet i Karlstad.

”Den kommer att stängas de närmaste veckorna. Dessutom har vi haft en fortsatt satsning på det nya området Digital Identity”, säger Stefan Persson.

Digital Identity handlar om att använda olika biometriska kombinationer som ansikte, fingeravtryck och geodata för att identifiera och verifiera personer. Enligt Stefan Persson kommer pilotstudier att inledas under den första halvan av 2019 och den kommersiella fasen väntas komma igång efter halvårsskiftet. Någon större finansiell påverkan från det nya området väntas dock inte förrän 2020.

Detsamma gäller för affärsområdet smarta kort där pilotstudier pågår. Enligt Stefan Persson väntas en viss volymökning under 2019 års andra hälft men volymerna väntas vara små fram till 2020.

”Under 2019, som kommer bli ett tufft år för oss, kommer vi att leva på mobila enheter”, säger vd:n.

Precise har upprättat ett kontor i Shanghai för att komma närmare kunderna och Stefan Persson säger att det kommer att underlätta under året. Han sticker dock inte under stol med att det är en tuff marknad.

”Men det är en extremt tuff situation när det gäller de mobila enheterna där vi ser att det blir fler och fler mobiler som får fingeravtryckssensorer fast värdet på det minskas och konkurrensen från lokala spelare i Korea och Kina är extremt tuff”, säger Stefan Persson.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till minus 9,1 miljoner och de likvida medlen till 79,5 miljoner vid utgången av det fjärde kvartalet. Stefan Persson är dock inte oroad över huruvida pengarna ska räcka utan säger att de strukturella förändringar som gjorts ska generera besparingar enligt plan.

”Besparingarna kommer att kicka in under året så vi har en bra kassa som kommer att räcka fram tills att vi ser en accelererad försäljning under de två nya områdena", säger Stefan Persson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies