ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trumps utspel bäddar för ny räntesänkning

  • Fed-chefen Jerome Powell. Foto: Andrew Harrer

Donald Trumps besked på torsdagen om att införa tullar på resterande import från Kina från den 1 september har rört om rejält på marknaderna.

USA-börserna sjönk och Asienbörserna följer med ned på fredagen, oljan föll brant och USA-räntorna har dragits nedåt, såväl i korta som långa löptider. 

Efter att USA:s sändebud kommit hem från handelsförhandlingarna i Kina och uppdaterat Trump om läget var denne missnöjd och beslutade att införa en 10-procentig tull på importerade varor om 300 miljarder dollar. Detta kan läggas på redan 25-procentiga tullar på varor för 250 miljarder dollar. 

Tullarna ska gälla medan förhandlingarna fortsätter. 

Donald Trump sade senare att Kina inte gör tillräckliga framsteg och att USA kan höja importtullarna till över 25 procent om inget handelsavtal nås.

Kinesiska Global Times, som står Kommunistpartiet nära, uppgav att Trumps utspel minskar sannolikheten för ett avtal. Toppdiplomaten Wang Yi sade på fredagen att hoten om nya tullar inte är ett "korrekt eller konstruktivt sätt" att lösa tvisten mellan länderna. 

Den nya upptrappningen har fått marknaderna att reagera negativt. 

"Efter mötet mellan USA och Kina så har folk väntat sig att det skulle vara ett visst lugn ett tag. Marknaden var också lättad över tecken på återhämtning i halvledarsektorn. Men nu måste investerare och företag revidera sina scenarion", sade Masahiro Ichikawa på Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Tilläggas kan att spänningarna mellan Sydkorea och Japan tilltar. Donald Trump ska också göra ett uttalande om EU-handeln klockan 19.45 svensk tid. Trump har tidigare hotat med biltullar riktat mot Europa, men skjutit upp ett sådant beslut med sex månader till senare i höst. 

Yenen har stärkts till 107:10 mot dollarn. 

"Yenen kan komma att köpas ytterligare efter Trumps åtgärd med tullar mot Kina. Det är viktigt att bevaka dollarn eftersom dess genombrott över 109 (på torsdagen) utlöstes av stigande USA-räntor, men efter Trumps kommentar har räntorna vänt tillbaka", sade Junichi Ishikawa på IG Securities till Reuters. 

Japans finansminister Taro Aso varnade på fredagen för yenens förstärkning och betonade vikten av valutastabilitet. Han ville inte kommentera nivåer men noterade att yenen svängt 2 yen den senaste veckan. 

"Valutastabilitet är extremt viktigt", sade han enligt Reuters. 

Den tvååriga amerikanska statsobligationen, som steg 15 punkter till 1,96 procent som högst i spåren av Federal Reserves räntebesked, som sågs som sen "hökaktig sänkning", har därefter sjunkit sammantaget 23 punkter till 1,73 procent. Den tioåriga statsobligationen är ned 17 punkter till 1,88 procent. 

Donald Trump har varit kritisk mot Fed som han anser lättar för lite, ett budskap som upprepades efter sänkningen med 25 punkter i onsdags. 

Fed-chefen Jerome Powell hänvisade bland annat till handelskonflikterna som ett skäl till att sänka räntan, men noterade också att spänningarna minskat till en "sjudande" nivå. 

Trumps tullbesked har nu gjort att förväntningarna om att Fed sänker i september stigit betydligt, till en sannolikhet på 86 procent enligt CME:s "Fed watch tool". 

Japanska räntor sjunker på fredagen med den tioåriga statsobligationen på -0,18 procent. Yuanen har tappat till 6:9340 mot dollarn efter Trumps besked. 

Pundet har tappat lite mot dollarn till strax under 1:21-nivån. Tories förlorade ett mandat i ett fyllnadsval och majoritet i parlamentet är nu nere på ett mandat, vilket kan försvåra det planerade EU-utträdet den 31 oktober. 

Fokus på fredagen ligger på den amerikanska jobbrapporten för juli. Antalet sysselsatta spås ha ökat med 164.000 och arbetslöshetsnivån ligga kvar på 3,7 procent. Takten i löneökningarna spås vara oförändrad, på 3,1 procent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer