ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump uppges skjuta på biltullar – börserna vände

  • Foto: Jacquelyn Martin

USA:s president Donald Trump planerar med inrådan från rådgivare att skjuta på deadline för införandet av tullar på importerade bilar och bildelar, uppger Bloomberg. Den ursprungliga tidsfristen för beslut om biltullarna är 18 maj. 

Frågan ska ha diskuterats vid ett möte i Vita huset på tisdagen. Enligt källor till Bloomberg kan beslutet flyttas fram upp till sex månader i syfte att inte skjuta de pågående handelsförhandlingarna med EU och Japan i sank.

Enligt nyhetsbyråns källor är det presidenten själv tillsammans med handelsministern Wilbur Ross och rådgivaren Peter Navarro som lutat hårdast åt att införa tullarna, mot flera andra rådgivares inrådan. Den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer uppges vara en av de som försöker förmå Donald Trump att skjuta på beslutet, rapporterar Bloomberg.

Ett besked väntas innan slutet av veckan.

Efter nyheten syns en tydlig vändning på världens börser. S&P 500 stärktes 0,5 procentenheter och Stockholmsbörsens OMXS30, som legat på minus större delen av dagen, vände upp över nollan. Det europeiska fordonsindexet Stoxx 600 Automobiles & Parts vände samtidigt upp från minus 1,7 procent för dagen till plus 2,4 procent.

Exporttunga DAX-index på Frankfurtbörsen klättrade en hel procentenhet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies