ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump nappar på techmiljardärs uppmaning att utreda ”Kina-infiltration” i Google

  • Foto: Andrew Harrer

För ett par dagar sedan uppmanade techmiljardären tillika Trump-supportern Peter Thiel underrättelsemyndigheten CIA att utreda Google och antydde att sökjätten ska ha allt för nära band med Kina. Nu meddelar Donald Trump att den amerikanska regeringen ska titta närmare på saken.

Techmiljardären Peter Thiel, som tillsammans med Max Levchin och Elon Musk grundade Paypay och numera sitter i Facebooks styrelse, insinuerade att Alphabet-ägda Google samarbetar med den kinesiska militären och frågade sig om Googles seniora företagsledning har blivit helt och hållet infiltrerade av kinesisk underrättelsetjänst. Kommentarerna kom under ett tal vid National Conservatism Conference i Washington DC, rapporterar CNBC. 

USA:s president Donald Trump ser ut att ta anklagelserna mot Google på allvar: ”Trump-administrationen kommer att ta en titt på detta”, twittrar presidenten på tisdagen.

Google tillbakavisar samtidigt påståendet: 

”Som vi har meddelat tidigare – vi samarbetar inte med den kinesiska militären”, uppgav en talesperson för bolaget till CNBC.

Google har undersökt vägar för att ta sig in på den kinesiska marknaden efter att sökplattformen blockerades i landet under 2010. I augusti förra året uttalade Googles vd Sundar Pichai att en Google-sökmotor skulle innebära stora fördelar för Kina men att han inte var säker på att bolaget kunde lansera den. Både amerikanska politiker och anställda på Google har varnat för att bolaget skulle vika ner sig för kinesisk censur och övervakning om sökmotorn återlanserades i landet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer