1515
Annons

Trump lovar ordnad övergång i nytt uttalande

Foto:Patrick Semansky, Patrick Semansky, Patrick Semansky

USA:s kongress har formellt godkänt Joe Biden som landets näste president efter de kaotiska scener som utspelade sig i Kapitolium i Washington DC timmarna innan.

Trump lovar ett ”ordnat överlämnande” av presidentmakten.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

H&M dök under 100 kronor – tillbaka på 2004 års nivå

H&M-aktien åker ned till historiskt låga nivåer i torsdagens handel.

Klädjätten handlades för under 100 kronor – en nivå aktien stängde på senast september 2004.

H&M:s rörelseresultat uppgick till 902 miljoner kronor under det tredje kvartalet, perioden juni till augusti. En smått otrolig miss i förhållande till analytikerna i Infronts sammanställning som väntat var ett rörelseresultat på 2.454 Mkr.

Det oväntat svaga resultatet skickade ned aktien till under 100 kronor, innan den återhämtade sig något. Dagslägsta fram till 10.00 på torsdagen var 98,2 kronor. Strax efter klockan 10.00 handlades aktien kring 102 kronor.

Sedan hösten 2004 har H&M bara varit under 100 kronor en gång, under en dag, den 18 mars 2020 när coronapandemin bröt ut.

Di:s Julia Forsbergs skriver i en analys att H&M, trots prissänkningar inte lyckats sälja av sina lager:

”I stället har det ökat med 28 procent mot i fjol och uppgår nu till 47.141 miljoner. Det bådar inte gott för lönsamheten framöver som sannolikt kommer att tyngas av att lagret behöver reas ut.”

Den som har ägt H&M sedan hösten 2004 har dock fått en totalavkastning på 93 procent. 

I ljuset av att Stockholmsbörsens totalavkastningsindex, SIXRX, för samma period är 530 procent, är det dock en klen tröst.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera