ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Kina: Vi har inte alls kontaktat Trump

  • Foto: Susan Walsh/TT

USA har fått propåer från Kina som vill förhandla om ett handelsavtal igen. Det säger den amerikanske presidenten Donald Trump, uppger Bloomberg News.

Men det kinesiska utrikesdepartementet säger sig inte känna till att någon sådan kontakt tagits.

Den befarade börsnedgången mattas rejält på Donald Trumps uttalanden och Stockholmsbörsen öppnade 0,7 procent ner, mindre än vad som tidigare befarats efter förra veckans upptrappade handelskonflikt mellan Kina och USA.

Uttalandet kom under det pågående G7 mötet i Biarritz. Trump sa att Kina hade tagit kontakt två gånger i frågan under söndagskvällen och att Kina ”vill komma överens om ett avtal”.

Trump sade att det är en mycket positiv utveckling för världen, och att det ska komma ytterligare uttalanden om Kina, rapporterade Direkt med hänvisning till Reuters.

Men senare under morgonen uppger det kinesiska utrikesdepartementet att man inte känner till någon sådan kontakt som Donald Trump talar om.

”Det har jag inte hört talas om”, säger kinesiska UD:s talesperson Geng Shuan enligt Bloomberg.

Han sade också att om USA fortsätter på den inslagna vägen kommer Kina att vidta de åtgärder som behövs för att skydda sina intressen. De amerikanska tullhöjningarna gör våld på den ”anda av förståelse som uppnåddes mellan Trump och Xi Jinping i Osaka”, tillade han.

Om USA frikopplar sig från Kina kommer det leda till marknadskaos, och andra länder kommer fylla tomrummet om USA lämnar Kina.

Sedan tidigare har Donald Trump en inplanerad presskonferens senare i dag tillsammans med den franske premiärministern Emmanuel Macron.

Den amerikanske finansministern Steven Mnuchin sa också att ”om Kina skulle godkänna ett rättvist och balanserat förhållande, skulle vi underteckna ett bra avtal på sekunder”.

Kinas ledare för förhandlingarna, vice premiärminister Liu He, uttalade enligt internationella medier på måndagen en önskan om att trappa ned handelskriget som förvärrades i slutet av förra veckan med ökade tullpåslag från både den amerikanska och kinesiska sidan.

”Vi är villiga att lösa problemen med samråd och samarbete med en lugn attityd”, säger Liu och tillägger:

”Vi är starkt emot att eskalera handelskriget som inte tjänar vare sig Kina, USA eller resten av världen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer