ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Trump förbereder förbud mot Huawei-utrustning för amerikanska bolag

  • Foto: Mark Schiefelbein

USA:s president Donald Trump kan skriva under en order som skulle blockera amerikanska företag från att använda utrustning från kinesiska Huawei redan i veckan. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters och brittiska Financial Times.

Enligt en källa till Financial Times planerar Donald Trump att skriva under ordern redan på onsdagseftermiddagen. Sker det kommer beskedet bara dagar efter att handelsförhandlingarna mellan USA och Kina än en gång har strandat.

Redan för ett år sedan förekom uppgifter i amerikanska medier om att Donald Trump övervägde att blockera amerikanska företag från att använda Huaweis utrustning.  Att presidenten inte skrivit under ordern tidigare beror på att han inte ville äventyra ett eventuellt handelsavtal med Kina enligt Financial Times uppgifter. 

Källor till Reuters uppger att Huawei inte kommer att nämnas vid namn utan upprätta ett förfarande som gör det möjligt för USA:s handelsminister att utvärdera alla transaktioner med bolag som misstänks utgöra ett säkerhetshot mot landet.

Varken Vita huset eller USA:s näringsdepartement vill kommentera uppgifterna enligt Reuters.

Toppchefen David Wang uppger att han inte känner till ordern men att USA inte är en viktig marknad för det kinesiska bolaget.

”Vi är ett bolag med global verksamhet. Så även med fluktuationer i enskilda länder kan vi hålla verksamheten stabil”, sa han i samband med en produktlansering enligt Financial Times.

Trump-administrationen har upprepade gånger utövat påtryckningar mot andra länder för att få dem att blockera Huaweis teknik. Sedan augusti förra året förra den amerikanska staten inte använda utrustning från det kinesiska telekombolaget.

I slutet av förra året greps Meng Wanzhou, finanschef för Huawei och tillika grundaren Ren Zhengfeis dotter, i Kanada. Hon har begärts utlämnade till USA där hon har åtalats för brott mot USA:s sanktioner mot Iran tillsammans med Huawei.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies