ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trelleborgs resultat något lägre än väntat – höjer utdelningen

Trots ett rekordresultat för ett fjärde kvartal nådde industrikoncernen Trelleborgs senaste kvartalssiffror inte upp till marknadens förväntningar. Aktien backar med 4,8 procent på onsdagen. 

Trelleborgs nettoomsättning uppgick till 8.342 Mkr vilket var en ökning på 8 procent jämfört med samma period 2017 och i linje med analytikernas förväntningar på 8.364 Mkr enligt Infront Datas sammanställning av sex analytikers prognoser. 

Rörelseresultatet, ebit, exklusive engångsposter landade på 977 miljoner kronor. Analytikerna hade i snitt väntat sig 1.022 Mkr. 

Enligt en rapportkommentar från Citi var det framför allt svagare marginaler inom affärsområdena Industrial Solutions och Offshore & Construction som låg bakom resultatavvikelsen, skriver Bloomberg. 

”Trelleborg redovisade ett rörelseresultat som var det högsta hittills i ett fjärde kvartal, trots utmaningar i enskilda enheter. Även om det kvarstår förbättringsområden, kan vi summera till en hygglig avslutning på ett i stora delar tillfredsställande år. För helåret lyckades vi än en gång uppnå rekordresultat, fastän delar av våra projektaffärer kämpade i motvind”, skriver Peter Nilsson, vd för Trelleborg, i rapporten. 

Enligt Peter Nilsson var även Trelleborgs försäljning i östra Europa ”vikande” under det fjärde kvartalet. 

”Det i sin tur beror mycket på flaskhalsar i de tjeckiska produktionsenheterna. Flaskhalsarna beror på svårigheter att rekrytera kvalificerade operatörer till följd av den mycket låga arbetslösheten i landet. Den uppkomna situationen adresseras via olika åtgärder, men har under kvartalet skapat betydande ineffektivitet och påverkat både försäljning och resultat inom delar av Trelleborg Industrial Solutions”, skriver han. 

Styrelsen föreslår en utdelning på 4,75 kronor per aktie vilket var en ökning från 4,50 kronor per aktie i fjol.

Blickar vi framåt så bedömer Trelleborg att efterfrågan under det första kvartalet 2019 bedöms vara i nivå med eller något lägre än det fjärde kvartalet 2018 justerat för säsongsmässiga variationer.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer