ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Transparency International varnar för ökad korruption i Norden

  • Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Avslöjanden om penningtvätt och mutor i stora nordiska bolag solkar ländernas rykte. Nu varnar organisationen Transparency International för att korruptionen ser ut att breda ut sig i de nordiska länderna.

Traditionellt sett har de nordiska länderna haft mycket låg korruption i en internationell jämförelse. Men i samband med Transparency Internationals årsmöte i helgen skriver organisationen att tidvattnet kan vara på väg att vända. 

Som färskt exempel nämns skandalen med Islands största fiskeriföretag Samherji, som anklagas för att ha mutat till sig värdefulla fisketillstånd utanför Namibias kust. Det nämns också att den norska storbanken DNB misstänks ha hjälpt till med skumma pengaöverföringar i affärerna.

Därutöver kommer också flera nordiska storbankers inblandning i penningtvätt; Danske Bank, Swedbank och SEB misstänks samtliga för att mer eller mindre aktivt ha medverkat till att enorma summor svarta pengar tvättats. Telias affärer i Eurasien har väl ingen hunnit glömma heller, eller Ericssons erkända mutor.

”Det vi har sett är att tyvärr har det gått i fel riktning. Det har kommit fler sådana typer av affärer och exemplen är ju Swedbank, Ericsson och vi får väl se vad som händer med SEB här i veckan då”, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige, till SR Ekot.

Transparency International noterar att man i de nordiska länderna samtidigt upplever sig ha låg korruption.

”De nordiska länderna har över lång tid haft låg korruption, paradoxen blir att vi har de kanske största skandalerna i närtid inom banksystemet och vissa svenska och nordiska företag som då exporterar korruption.”

Den offentliga sektorn har hittills varit förskonad från större korruptionsskandaler, vilket organisationen tillskriver den insyn som garanteras genom exempelvis offentlighetsprincipen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer