ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Brittiska underhusets ledare hoppar av i protest mot Mays brexitavtal

  • Andrea Leadsom, ledare för det brittiska regeringspartiet Tories i parlamentets underhus, hoppar av regeringen i protest mot Theresa Mays brexitplan. Foto: Jeff Gilbert

Andrea Leadsom, konservativa parlamentsledamot och ledare för underhuset, hoppar av regeringen i protest mot Theresa Mays brexitplan. Det uppger hon i ett brev till premiärministern.

I brevet som publicerats på Twitter uppger Andrea Leadsom att hon inte längre tror att den nuvarande regeringen kan leverera ett utträde i enlighet med folkomröstningen 2016. Hon riktar också kritik mot att Theresa May lovat att parlamentet ska få rösta om en ny folkomröstning i frågan.

”Jag har alltid ansett att en andra folkomröstning skulle vara farligt splittrande och jag stödjer inte att regeringen villigt möjliggör en sådan eftergift”, skriver Andrea Leadsom.

Hon uppger också att arbetet i kabinettet påverkats negativt och att ministrar inte kunnat granska brexit-relaterade förslag på ett tillfredsställande sätt. Vidare hävdar Andrea Leadsom också att kabinettets kollektiva ansvar urholkats av att premiärministern tillåtit medlemmar i regeringen att inta positioner i strid med den officiella – sannolikt en anspelning på hennes mer EU-vänliga kollegor.

Andrea Leadsom får genast stöd av flera partikollegor, bland annat Steve Baker som är en av de tongivande företrädarna i den EU-skeptiska partifalangen ERG.

”Jag vet att detta varit ett mycket svårt beslut men nu är det dags för modiga personer att ta ställning. Vi kan inte fortsätta så här”, skriver han på Twitter.

Det brittiska pundet faller tillbaka något mot både dollarn och euron men handlas fortfarande klart över onsdagens lägstanivåer.

Andrea Leadsom var den sista kandidaten att ge upp när Theresa May valdes till ledare för Tories – och därmed premiärminister – efter folkomröstningen för snart tre år sedan. Tidigare i maj uppgav hon att hon ”allvarligt överväger” att ställa upp igen när Theresa Mays efterträdare ska väljas.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies