ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tomra slår tvivlarna på fingrarna – rusar på rapport

Norska sorteringsmaskingolaget Tomra slog tvivlarna på fingrarna och lämnade en stark rapport för tredje kvartalet, bland annat med all time high för orderingången i affärsområdet Sorting Solutions. Den nedtryckta aktien rusar på Oslobörsen.

Förutom att bolaget ökade både omsättning och rörelseresultat jämfört med jämförelsekvartalet i fjol så redovisar Tomra en stigande bruttomarginal, 45 procent, upp från 44 procent i jämförelsekvartalet, och kassaflöde på 438 miljoner norska kronor, att jämföra med 433 miljoner norska kronor i tredje kvartalet förra året.

Kostnaderna ökade däremot med över 9 procent från 587 miljoner norska kronor till 648 miljoner norska kronor. Det skrämde dock inte investerarna som vid 15-tiden hade handlat upp aktien över 7 procent under stor omsättning.

Kursuppgången kommer emellertid efter en tung period där aktien tappat från 294 kronor i slutet av juni till att i skrivande stund vara värd 232,90 norska kronor.

De ökade kostnaderna ligger framför allt i affärsområdet Collection Solutions, där bolagets pantmaskiner ingår, och där bolaget ser hög tillväxt i Australien och stabil tillväxt i USA och Europa.

”Kostnaderna drivs framför allt av en uppbyggnad av försäljnings- och serviceorganisationen, produktutveckling och åtgärder för hur vi kan öka våra volymer”, säger bolagets vd Stefan Randstad till norska affärstidningen Finansavisen.

Förutom tillväxten i Australien ser Tomra framåt en mycket stor utvecklingspotential i EU:s medlemsländer med direktivet ”Single use plastic directive”, som stipulerar att alla medlemsländer senast 2025 måste samla in 77 procent av alla PET-flaskor och 90 procent senast 2029.

”Det är det största som händer i Tomra på marknadssidan just nu. I dag är det en väldigt liten del av EU som har något slags pantsystem, eller som är i närheten av dessa insamlingsnivåer. Vi förväntar oss en stor potentiell utveckling i många länder, framför allt i södra och östra Europa”, säger Stefan Randstrand.

Av kvartalsrapporten framgår också att Tomra är nettovinnare på den svaga norska kronan. I kvartalet var tillväxten i nominella tal 6 procent men valutajusterat bara 2 procent. Stefan Randstrand är dock inte orolig.

”Valutaeffekten ger en boost åt våra tal så det ser starkare ut än vad verkligheten är. Men vi är därför nyktra i vår rapportering och har också relativt bra balans i valutaeffekten på kostnads- och försäljningssidan. Vi är inte oroliga där.”

Tomra är flitigt omskrivet på senare tid, även i Di, bland annat sedan analysbolaget CFRA Research plockat in aktien i sin europeiska ”skräckportfölj”. Blankningen i bolaget har också ökat, enligt rapporter i norska medier. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer