ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobaksjätte lanserar konkurrent till Swedish Matchs Zyn i juli

British American Tobacco (BAT) kommer i linje med tidigare tidsplan att lansera sitt tobaksfria nikotinsnus Velo, en direkt konkurrent till Swedish Matchs Zyn, i USA under juli månad. Det framgår av en trading update från BAT.

Velo har legat i pipeline en längre tid och på sin kapitalmarknadsdag i mars i år uppgav BAT att en lansering var på gång sommaren 2019.

Konkurrensen på den amerikanska All White-marknaden, marknaden för tobaksfria nikotinprodukter, har alla förutsättningar att bli hård framöver. Förutom Velo köpte nyligen Altria, som bland annat äger Philip Morris USA och den amerikanska snusjätten US Tobacco, en kontrollpost i det schweiziska tobaksbolaget Burger Söhne. Affären medför bland annat att Altria kommer att utöka USA-distribution för Burger Söhnes tobaksfria nikotinprodukt On, även det en konkurrent till Swedish Match Zyn.

När Altrias förvärv blev känt pressades Swedish Match aktie rejält. Alla är dock inte av åsikten att ökad konkurrens enbart är av ondo. Exempelvis pekade Morgan Stanley nyligen i en analys på att den ökade aktiviteten kan ge hela All White-kategorin en välbehövlig skjuts, vilket kan komma att gynna alla inblandade parter.

Swedish Matchs handlas ned 1,3 procent på onsdagsförmiddagen till 437,2 kronor. Därmed har aktien backat något mer än Stockholmsbörsen, vars breda OMXSPI är ned 0,4 procent samtidigt som OMXS30 backar knappt 0,5 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies