ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

EU kastar livlina till Boris Johnson

  • Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Frank Augstein

EU är redo att göra en ”stor eftergift” (major concession) till Storbritannien i brexitförhandlingarna genom att erbjuda en mekanism för Nordirlands parlament att dra sig ur en ”backstop”-lösning om fem år, 2025.

Det erfar brittiska The Times med hänvisning till diplomatkällor.

Beslutet att lämna backstop-läget skulle i sådana fall vara avhängigt stöd från såväl den unionistiska som den nationalistiska sidan i det nordirländska parlamentet Stormont, uppger EU-källorna för The Times. 

Tidigare har EU motsatt sig den brittiska regeringens förslag som ”i princip skulle ge det demokratiska unionistpartiet DUP veto” i frågan. 

I utbyte kräver EU att Storbritannien godkänner en temporär tullgräns i den irländska sjön för att ge det nordirländska folket möjlighet att ta ställning till huruvida arrangemanget tjänar dem eller inte. 

”Med den mekanismen på plats finns det inga egentliga politiska skäl för Storbritannien att ha en separat tullgräns”, säger en källa till The Times.

EU kan inte acceptera britternas idé att ha två slags gränser, en regulatorisk i irländska sjön och en tullgräns mellan Irland och Nordirland. Det nya förslaget ses som ett försök att hitta någon slags gemensam mark i förhandlingarnas elfte timme.

De senaste signalerna från den irländska regeringschefen Leo Varadkar är annars inte särskilt optimistiska. Inför nya samtal med Boris Johnson på torsdagen har Varadkar sagt att det ser ut att bli ”mycket svårt” att nå ett avtalsförslag till EU-toppmötet nästa vecka.

Under onsdagen har det också rapporterats att det brittiska parlamentet planerar för en extrainsatt debatt lördagen den 19 oktober, oavsett om man då nått ett avtal med EU eller inte. Debattdagen skulle kunna användas till voteringar för att hantera situationen, skriver Reuters.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer