ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tilltagande uppgång på Stockholmsbörsen – H&M lyfter

  • Foto: Jesper Frisk

Stockholmsbörsen har inlett torsdagen med stigande kurser. Fler defensiva aktier syntes högt upp i listan medan mer konjunkturkänsliga aktier utvecklades något svagare. H&M fortsatte upp för tredje dagen i rad. 

Vid 10.10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,7 procent till nivån 1.583. Aktier för 2,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index upp 0,5-0,7 procent.

Under natten har statistik från Kinas nationella statistikmyndighet offentliggjorts som visar att industriproduktionen bromsade in mer än väntat i januari och februari, och på onsdagen sade också president Donald Trump att han inte har någon brådska att fullborda ett handelsavtal med Kina.

Spår av global konjunkturoro kunde också skönjas på OMXS30 där en rad konjunkturkänsliga verkstadsbolag noterades i botten av index. Däribland fanns Alfa Laval, Ericsson och SKF.

I motsatt ände av index steg H&M 2,4 procent. Det är den tredje dagen i rad med uppgångar för klädjätten som sedan en tid har omgärdats med utköpsrykten.

På sina håll har Melker Schörlings större försäljningar av aktier, i bland annat Hexagon, väckt spekulationer om att finansmannen skulle vara en del familjen Perssons förmodade utköpsplaner, något som dock har dementerats av Melker Schörling AB.

På onsdagen ska representanter för den amerikanska ambassaden och Finansinspektionen ha träffats för att diskutera "aktuella penningtvättsfrågor". Vad som kom ut av mötet är dock inte känt. SEB steg 1,2 procent och Nordea var upp 1,1 procent. Swedbank var samtidigt oförändrad. 

Utanför storbolagen steg e-handelsbolaget Boozt 6,5 procent till 68:50 kronor. Nordea har inlett bevakning av Boozt och sätter en köprekommendation på aktien med riktkursen 84 kronor.

Detaljhandelskollegan Clas Ohlsson som föll med 11 procent på onsdagen till 71:50 kronor efter bolagets rapport för det tredje kvartalet, fortsatte att tappa mark på torsdagen. ABG Sundal Collier och SEB Equities har sänkt sina respektive riktkurser för bolaget till 85 (90) respektive 82:50 (87:50) kronor. Aktien var ner 2,9 procent till 69:40 kronor.

Net Ent steg 3,2 procent efter att kasinounderleverantören har fått en villkorad licens för distribution av onlinespel i amerikanska delstaten Pennsylvania.

Systemair, som föll 8,4 procent på onsdagen i spåren av kvartalsrapporten som inte nådde upp till förväntningarna, fortsatte ned 2,4 procent på torsdagen. Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation för bolaget till behåll från köp. Riktkursen sänks till 108 från 122 kronor. 

Africa Energy har startat ett nytt 3D-marinseismikprogram för Paddavissie Fairway, som innehåller Brulpadda-prospektet, på Block 11B/12B offshore Sydafrika. Programmet kommer att pågå till slutet av april. Aktien var upp 3,7 procent. 

Affärsvärlden rekommenderar i det senaste numret köp av bland annat Christian Berner. Bolagets storförvärv av Zander & Ingeström (Z&I) i fjol framstår som ett riktigt fynd och tidningen bedömer att aktien har mer att ge. Aktien steg drygt 8 procent på torsdagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies