ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Penningtvätthärvan

Tillslag mot Nordeas danska huvudkontor

  • Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: TT

Danmarks motsvarighet till Ekobrottsmyndigheten gjorde på onsdagen en mängd beslag i en razzia mot Nordeas danska huvudkontor. Det skriver den danska tidningen Børsen.

Banken utreds sedan 2016 för medhjälp till penningtvätt.

Åren 2012-2015 levererade storbanken Nordea kontanter för över en miljard kronor till kriminella danska växlingskontor i Köpenhamn, trots varningar från polisen.

Det avslöjade danska TV2 2018.

Redan 2011 varnade den danska polisens enhet för särskild ekonomisk och internationell brottslighet, SØIK, Nordea för sin hantering av sedlar i valören 500 euro.

Trots det levererade banken enligt TV2 stora summor pengar till cirka 15 växlingskontor i Köpenhamn, där bland annat en stor narkotikaliga med bas i Spanien ska ha tvättat mångmiljonbelopp från haschförsäljning i Danmark.

När Danmarks finansinspektion Finanstilsynet 2015 genomförde en inspektion ledde det till en polisanmälan.

”Det är självklart fullständigt oacceptabelt. Men det vi tänkte då var att vi levererade till lagliga verksamheter som stod på Finanstilsynets lista över godkända växelkontor, sa Julie Galbo, då riskchef på Nordea och medlem av koncernledningen, till TV2.

Hon har i dag lämnat sin tjänst.

Enligt tidningen Børsen beslagtogs en mängd fysiska och digitala dokument vid onsdagens räd mot Nordeas huvudkontor i Danmark på onsdagen.

”Det rör sig om frågor relaterade till bekämpandet av penningtvätt gällande tidigare kunder till vår internationella gren”, skriver Nordea i ett mail till Børsen där banken bekräftar tillslaget.

Den berörda verksamheten är i dag nedlagd.

Nordea har sedan tidigare räknat med böter i Danmark för historiska brister i arbetet med att förebygga penningtvätt. I samband med den senaste kvartalsrapporten framhöll banken att den avsatt 95 miljoner euro för ”pågående” penningtvättärenden, däribland pågående utredning i Danmark.

Aktien är ned nästan 2 procent klockan 16.30 på måndagseftermiddagen. Innan uppgifterna om tillslaget publicerats handlades aktien svagt på plus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer