ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tieto går ihop med Evry

  • Tietos vd Kimmo Alkio. Foto: Jack Mikrut ,

It-konsulten Tieto, med Christer Gardells Cevian som största ägare, går ihop med norska Evry. Totalt får Evrys befintliga aktieägare 0,12 nya aktier i Tieto och 5,28 norska kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Budet motsvarar 35,48 norska kronor per Evry-aktie vilket innebär en premie på 15,4 procent jämfört med måndagens stängningskurs på 30,75 norska kronor. 

Enligt pressmeddelandet har årliga kostnadssynergier på 75 miljoner euro identifierats. 

Affären är villkorad av godkännande från två tredjedelar av rösterna på Tietos och Evrys respektive extra stämma. Bolagen räknar med att kunna hålla extra stämma senast i september 2019.

Bolagen räknar med att kunna slutföra sammangåendet under det fjärde kvartalet 2019, eller som senast under det första kvartalet 2020.

”Tillsammans har vi möjlighet att accelerera innovations. och förändringstakten i branschen och förmedla fördelarna med den digitala världen till våra kunder snabbare och effektivare”, säger Kimmo Alkio, vd för Tieto, i ett pressmeddelande. 

Det sammanslagna bolaget föreslås få namnet Tietoevry och Tietos vd Kimmo Alkio föreslås som vd. Thomas Franzén kommer vid en bolagsstämma föreslås som styrelseordförande. 

Enligt ägardatatjänsten Holdings är aktivistfonden Cevian Capital Tietos största aktieägare med 14,9 procent av kapitalet och rösterna. Näst störst är finska staten med 10 procent som dessutom redan har gett tummen upp för affären. 

Evry kontrolleras av det brittiska riskkapitalbolaget Apax via Lyngen Bidco AS, som äger 54,32 procent av bolaget. 

Om sammanslagningen går igenom kommer Tietos nuvarande aktieägare kontrollera 62,5 procent av det nya bolaget medan Evrys kommer äga omkring 37,5 procent. 

Det kombinerade bolaget kommer ha en omsättning på nästan 3 miljarder euro och 24.000 anställda. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer