ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Thyssenkrupps vinstvarning äventyrar delningsplaner

Torsdagens vinstvarning från tyska Thyssenkrupp ökar risken för ett bud på bolaget – och äventyrar planerna på den planerade delning som aktivistägaren Cevian förordat. Det uppger källor för nyhetsbyrån Reuters.

Det tyska industrikonglomeratet Thyssenkrupp faller 9,5 procent till 17,3 euro på Frankfurtbörsen på fredagen efter att vinstprognosen för helåret kapades sent på torsdagen.

Som mest var aktien ned drygt 12 procent till knappt 16,8 euro. På de nivåerna ligger värdet på Thyssenkrupp, mätt i marknadsvärde plus skulder eller så kallat "enterprise value", under värdet på bolaget hissdivision.

Därmed ökar risken för att Thyssenkrupp som helhet blir föremål för ett bud enligt källor till Reuters.

"Detta bådar inte gott för koncernens nuvarande omstrukturering", säger en källa till nyhetsbyrån.

I slutet av september meddelade Thyssenkrupp att bolaget ska delas i två, något som fonden Cevian med aktivistinvesteraren Christer Gardell i spetsen länge förespråkat. Cevian kontrollerar en knapp femtedel av rösterna i Thyssenkrupp. 

Enligt delningsplanerna ska fordons- och hissverksamheten separeras från stål- och materialdelen i två olika börsnoterade bolag till våren 2020.

Vd:n Guido Kerkhoff har nu tvingats lämna två vinstvarningar sedan han tillträdde i slutet av september och tidigare i veckan sparkades toppchefen på Thyssenkrupps hissverksamhet i ett försök att stärka vd:ns position enligt källor till Reuters.

Frågan är vem som skulle vara intresserad av att köpa hela Thyssenkrupp. Försöken att slå ihop stålverksamheten med brittiska Tata Steel har stött på problem hos europeiska myndigheter och bolaget har tvingats varna för kvalitetsproblem inom fordonsdivisionen. Till och med den relativt starka hissverksamheten har problem i form av negativa valutaeffekter.

Enligt Reuters källor ska det dock finnas intresse för just hissdivisionen, bland annat från Kone.

"Det skulle krävas ett kreativt konsortium för att buda på de här tillgångarna", säger en källa till Reuters.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies