ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Fortsatt högt brexitspel av May

  • Foto: Matt Dunham
  • Foto: Matt Dunham
  • Theresa May anländer för att presentera sin plan B för Storbritanniens utträde ur EU. Foto: Luke MacGregor

Storbritanniens premiärminister Theresa May ger det motsträviga parlamentet mer inflytande, för att det ska acceptera hennes brexitavtal.

Samtidigt lovar hon göra allt för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

Theresa May presenterade ingen ny plan för brexit när hon sent på måndagseftermiddagen talade i parlamentet. Hon vill inte skjuta på utträdet och ska göra nya försök med sitt avtal. Hon ger inte upp hoppet om eftergifter från EU, trots att hon hittills fått kalla handen.

”Bästa sättet att utesluta en hård brexit är att komma överens om ett avtal med EU”, sa hon.

Premiärministern öppnar samtidigt för att släppa in parlamentets representanter mer i diskussionerna kring avtalet. Vidare uppger hon att regeringen nu söker råd från en rad oberoende röster, även utanför parlamentet, rörande den framtida relationen med EU.

Den kanske viktigaste knäckfrågan i det komplicerade brexitpusslet är gränsen mellan Irland och Nordirland. Oron för att en hård gräns där ska återväcka konflikten mellan katoliker och protestanter har fått ny aktualitet de senaste dagarna. Både på lördagen och måndagen skedde sprängdåd på Nordirland.

Theresa May tog i sitt tal upp den omdiskuterade nyckelfrågan kring en nödlösning för gränsen mot mellan Irland och Nordirland för att undvika en hård gräns på ön. Att ett skydd ska finnas på, kallad "backstopp” i brexit-sammanhang, är parterna överens om men inte hur det ska utformas.

Enligt Theresa May ska diskussioner om en reservlösning fortsätta, men att hon inte är beredd att öppna för förändringar i fredsavtalet från 1998.

”Jag har aldrig övervägt att revidera Belfast-överenskommelsen och det skulle jag aldrig heller göra”, sa hon.

Hon avvisade i talet också en andra folkomröstning om EU-medlemskapet - en sådan riskerar att underminera den brittiska demokratin, hävdade hon.

”Jag tror inte att en majoritet i den här kammaren är för att välja en sådan väg”, sa hon.

Theresa May berättade att hon har mött representanter för samtliga partier. Enligt premiärministern ska flera av partierna ha utryckt oro för att det tilltänkta datumet för Storbritanniens utträde ska komma utan att ett avtal finns på plats med EU. 

Hon passade samtidigt på att ge Labour-ledaren Jeremy Corbyn en känga, då hon inte träffat honom.

”Jag beklagar att han har valt att inte delta i samtalen med tanke på hur viktig frågan är”, säger hon.

Han svarade med att fortsätta kräva garantier för att Storbritannien inte ska krascha ut ur EU utan avtal.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies