ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Theresa May vill ha "förtydligande" från EU i brexitfrågan

Storbritannien ber EU om ett "juridiskt förtydligande" om reservlösningen för att kunna övertyga det brittiska parlamentet att rösta för brexitavtalet.

Det sade den brittiska premiärministern Theresa May till EU-toppmötet på torsdagskvällen, enligt EU-källor.

Förtydligandet ska klargöra att avsikten med reservlösningen (backstop) om den irländska gränsen är att den ska vara tillfällig.

Hon underströk att majoriteten i det brittiska parlamentet vill ha utträdesavtalet, men att de inte kan acceptera att reservlösningen saknar slutdatum.

De 27 kvarvarande EU-länderna vill inte ha ett fast slutdatum eftersom risken då finns att gränskontroller införs på den irländska ön.

Men utan ett slutdatum ser vissa britter reservlösningen som en möjlig fälla, som kan hålla kvar Storbritannien i en tullunion med EU på obestämd tid.

Förtydligandet ändrar inte det juridiskt bindande utträdesavtalet. Men det kan anses snäva av tolkningsmöjligheterna av avtalet. 

Det juridiska förtydligandet vill Theresa May att man enas om i ett andra steg i mitten av januari, sade hon på toppmötet. Det brittiska parlamentet måste rösta om utträdesavtalet senast den 21 januari för att hinna i tid före utträdet den 29 mars.

Spekulationer har startat om ett extra toppmöte ska hållas i mitten av januari.

Som ett första steget vill Theresa May att EU-toppmötet nu antar ett uttalande att man hoppas att reservlösningen aldrig behöver användas. Och måste den användas det ska det vara för en kort tid tills den nya relationen har etablerat med ett frihandelsavtal.

Theresa May vill också knyta den politiska deklaration om den framtida relationen knyts närmare utträdesavtalet som ett sorts tillägg.

Men utträdesavtalet är juridiskt bindande - och kräver därför ratificering i parlament - medan den politiska deklarationen inte är det.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies