ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Theresa May varnar för kraftig brexitförsening

Storbritanniens premiärminister Theresa May utfärdade på onsdagen ett slutligt ultimatum till parlamentsledamöterna och sade att de måste stödja ett brexitavtal med EU nästa vecka annars väntar en flera månader lång försening som innebär att Storbritannien måste delta i EU-parlamentsvalen i maj.

Det rapporterar Financial Times. Parlamentet röstade på onsdagen för ett förslag som permanent ska förhindra att landet lämnar EU utan avtal.

Theresa Mays beslut att hålla en tredje omröstning i nästa vecka, och sedan begära en kort teknisk förlängning av brexit, innebär ett högt spel. Tanken är att öka trycket inför EU-toppmötet 21-22 mars och innan Storbritannien ska lämna EU den 29 mars. 

Hon sade att om ett avtal inte accepterats av parlamentet före den 21 mars så tvingas hon söka en "mycket längre förlängning" av exitprocessen, och Storbritannien tvingas delta i EU-parlamentsvalen den 23-26 maj.

Fyra ledamöter i regeringen, Greg Clark, Amber Rudd, David Mundell och David Gauke, valde att inte delta i den sista omröstningen på onsdagen, i strid mot gruppledarnas uppmaning.

En företrädare för EU-kommissionen uppgav att det inte var upp till Storbritannien att bestämma om de lämnar EU med ett avtal eller inte, de kvarvarande 27 länderna måste gå med på att förlänga samtalen till efter den 29 mars.

"För att ta bort en brexit utan avtal från bordet, så är det inte tillräckligt att rösta om det, man måste komma överens om ett avtal. Vi har kommit överens om ett avtal med premiärministern och EU är redo att underteckna det", sade talespersonen.

På torsdagen ska parlamentet rösta om att begära en tidsbegränsad förlängning av brexit. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies