ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

May uppges vara redo att acceptera avtalslös brexit

  • Foto: Francisco Seco

Medan diskussionerna fortsätter i Bryssel rapporterar flera brittiska medier att premiärminister Theresa May är redo att acceptera ett avtalslöst utträde. Bland annat uppger källor inom regeringen för tidningen Guardian att risken för en avtalslös brexit har ökat tydligt.

Enligt Guardian hörs samma uppgifter både från brexitförespråkare och brexitmotståndare inom Theresa Mays kabinett.

”Risken är nu mycket verklig”, säger en källa till tidningen.

Liknande uppgifter rapporteras av Financial Times. En källa nära premiärministern uppger att ”stämningen har hårdnat”.

”Hon verkade inte oroad över att lämna utan ett avtal”, säger en EU-kritisk parlamentsledamot från Torypartiet till Financial Times angående en diskussion med premiärministern på onsdagskvällen.

När klockan passerat 21 svensk tid på torsdagen pågår diskussionerna fortfarande mellan de resterande 27 EU-ledarna i Bryssel. En talesperson för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk uppger att de tar paus för middag och kommer att återuppta diskussionerna senare under kvällen.

Enligt ett utkast till ett gemensamt uttalande som cirkulerat bland journalister i Bryssel på torsdagskvällen ska länderna vara beredda att erbjuda Theresa May en kortare förlängning till slutet av maj med förbehållet att det brittiska parlamentet måste godkänna brexitavtalet nästa vecka. 

Datumet tycks dock vara föremål för de fortsatta diskussionerna och bland annat nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Frankrikes president Emmanuel Macron lobbar för en plan b med en längre förlängning om britterna går med på att hålla val till Europaparlamentet.

Under en utfrågning i parlamentet på onsdagen uppgav Theresa May att hon inte är beredd att senarelägga brexit förbi slutet av juni, något som i brittiska medier tolkats som att hon skulle avgå om om en längre försening blir oundviklig.

Pundet har försvagats under torsdagen, inte minst under eftermiddagen, men har repat sig något under kvällen igen. När klockan närmar sig 21.30 svensk tid kostar ett pund 12,0593 kronor vilket motsvarar en försvagning med 15 punkter.

Mot euron har den brittiska valutan tappat 21 punkter till 12,1525 och mot dollarn 66 punkter till 1,3104.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies