ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Theresa May överlever – åtminstone till fredagen

Storbritanniens premiärminister Theresa May ser ut att ha överlevt ytterligare en dag. Enligt uppgifter i brittiska medier väntar dock ytterligare ett ödesdigert möte på fredag.

Det blev inga regeländringar för att kunna peta Theresa May som partiledare när Torypartiets mäktiga 1922-kommitté möttes på onsdagskvällen. Därmed ser premiärministern ut att ha fått en livlina efter att hennes brexittal på tisdagen vållat ramaskri inom hennes eget parti.

Theresa May kan alltså andas ut – men bara ett par dagar. Enligt uppgifter till flera brittiska medier har hon kallats till ett nytt möte med kommitténs ordförande redan på fredag, vilket den profilerade brexitförespråkaren och parlamentsledamoten Steve Baker bekräftade i ett uttalande.

Brexitförespråkare inom Theresa Mays konservativa parti kräver nu att premiärministern inte framhärdar med den utlovade omröstningen om utträdesavtalet som planeras till den första veckan i juni. Pressen kommer efter att premiärministern på tisdagen lovat att ge parlamentet möjlighet att rösta om en andra folkomröstning i brexitfrågan om de stödjer hennes utträdesavtal.

Huruvida Theresa May kommer böja sig för det internpolitiska trycket är fortfarande oklart. Medan BBC rapporterar uppgifter om att regeringen kommer att skjuta upp publiceringen av propositionen – och därmed kanske omröstningen – uppger källor för tidningen Guardian att den kommer att publiceras som planerat på fredag.

Om premiärministern går vidare med omröstningen har hon lovat att spika en tidsplan för sin egen avgång. Det finns dock inga uppgifter om att Theresa May lovat att avgå om omröstningen ställs in.

Det brittiska pundet återhämtar sig på uppgifterna och är nu bara ned 16 punkter mot euron och 24 punkter mot dollarn. Det är fortfarande den trettonde raka handelsdagen av försvagning för den brittiska valutan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies