ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

May beredd att lämna för att rädda brexit

  • Foto: Frank Augstein

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att avgå om hennes utträdesavtal går igenom, bekräftar hon vid ett möte med konservativa ledamöter.

Beskedet har gjort att flera i hennes parti svängt och ställer sig bakom May.

”Jag är beredd att lämna det här jobbet tidigare än planerat för att göra vad som är rätt för vårt land och vårt parti”, sade May under mötet enligt ett utdrag som brittiska medier citerar.

Hon kommer inte att stanna kvar på sin post för den nästa fasen i förhandlingarna, sade den konservative parlamentsledamoten James Cartlidge efter mötet enligt The Guardian.

”Önskan om nytt ledarskap”

Fler närvarande partikamrater i mötesrummet för den så kallade 1922-kommittén, där samtliga Toryledamöter ingår, bekräftade beskedet och sedan kom även en officiell bekräftelse från Downing street.

”Jag vet att det finns en önskan om en ny inriktning – och ett nytt ledarskap – i den andra fasen av brexitförhandlingarna – och jag kommer inte att stå i vägen för detta”, sade May vidare i sitt tal.

Något datum för när May avser att avgå angav hon inte, men flera konservativa beskrev att de fick känslan av att det troligen sker ganska snart om avtalet går igenom.

Omkring 40 ledamöter har svängt och ställer sig bakom Theresa May efter hennes besked, och 40 har fortfarande inte bestämt sig, enligt brittiska The Times källor. Två så kallade brexitörer som svängt på ett eller annat sätt är Boris Johnson och Jacob Rees-Mogg.

En ny premiärminister kommer att utses efter den 22 maj – om Mays avtal får godkänt – uppger hennes stab. I ett uttalande till meddelar Downing street att Konservativa partiet kommer att utforma en tidsplan för valprocessen. May kommer att stanna kvar på sin post till dess att hennes efterträdare har utsetts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den tidigare hälsoministern Steve Brine, som avgick i veckan, säger att det visades stor respekt för Theresa May på mötet.

Som alltid med Theresa May så sätter hon landet först, säger han till BBC.

Andra ledamöter beskriver talet som det bästa de hört någon hålla inför utskottet.

”Det här har varit en påfrestande tid för vårt land och vårt parti”, sade Theresa May enligt utskriften.

Samtidigt som Mays besked kom debatterade underhuset inför omröstningen kring ett antal vägledande alternativa brexitförslag.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies