ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Theresa May avgår i juni

Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelade på fredagen att hon avgår - men inte riktigt än.

Hon sitter kvar till den 7 juni, efter att USA:s president Donald Trump har åkt hem från sitt statsbesök.

Trycket på en avtalslös brexit ökar nu.

I sitt känslofyllda tal utanför bostaden på 10 Downing Street i London hänvisade Theresa May till misslyckandet med att få parlamentets stöd för utträdesavtalet med EU.

”Jag har gjort allt jag kan för att övertyga parlamentsledamöterna att stödja avtalet. Tyvärr har jag inte lyckats med det.”

Den första omröstningen om brexitavtalet slutade med ett historiskt bakslag för regeringen, 432 röster emot och bara 202 för. Theresa May hyfsade siffrorna något i de två andra försöken, men misslyckades ändå att få en majoritet bakom sig.

Ett fjärde omstritt försök, planerat till början av juni, stoppades på torsdagen av hård kritik inom partigruppen. Det blev också den droppe som tvingade henne att på fredagen meddela sin avgång.

Theresa May har också misslyckats med att nå en alternativ brexitlösning med Labourledaren Jeremy Corbyn.

”Kompromiss är inget fult ord”, sa hon på fredagen.

På söndag väntas resultatet från torsdagens brittiska EU-val, som regeringen tvingas snabbutlysa på grund av det försenade EU-utträdet.

Enligt opinionsundersökningarna väntas Tories hamna fyra eller femma, efter Brexit Party, Labour, Liberaldemokraterna och kanske även De gröna. Får Brexit Party, under förra Ukip-ledaren Nigel Farage, de 30-35 procent som mätningarna visar växer trycket på Tories att gå mot en avtalslös brexit.

Theresa May tror dock att partiet kan göra comeback utan henne.

”Jag vet att det konservativa partiet kan förnya sig de kommande åren. Jag vet att vi kan leverera brexit”, sa hon på fredagen.

Hennes regeringstid kantas av en serie misslyckanden. 

Det första var att i övermod utlysa nyval till juni 2017. Målet var att stärka det konservativa partiets grepp över parlamentet. 

Istället förlorade partiet majoriteten och har sedan dess varit beroende av nordirländska DUP. Det satte stort fokus på gränsen mellan Nordirland och Irland, en fråga som har försvårat förhandlingarna med EU.

Under sina tre år vid makten har Theresa May tappat 40 ministrar och sekreterare, nytt rekord. De flesta av dem har avgått på grund av missnöje med hennes brexitlinje. 

När utrikesministern Boris Johnson avgick förra sommaren fick de hårda brexitörerna en tongivande talesman. Han är nu också partimedlemmarnas favorit att ta över som partiledare och premiärminister.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies