1515
Annons

TF Banks ordförande köper ytterligare aktier genom sitt bolag

Tiberon, som ägs av TF Banks styrelseordförande John Brehmer, har på torsdagen köpt 23.266 aktier i bolaget för cirka 2,8 miljoner kronor.

Innehåll från NedermanAnnons

Sänk elförbrukningen i industrin – med hjälp av IIoT

En välfungerande luftfiltreringsanläggning är kritisk för en god arbetsmiljö, optimerad produktion och minimal energiförbrukning i tillverkningsindustrin. Aktiv övervakning av processerna kan avvärja problem som förhindrar effektiv drift – och samtidigt minska elförbrukningen.

Studier visar att upp till 70 procent av den el som förbrukas i tillverkningsindustrin går till industriella motorsystem som fläktar, kompressorer och materialhanteringsutrustning. Genom att nyttja Industry Internet of Things (IIoT) och med hjälp av SmartFilters aktivt övervaka olika processer kan verksamheter snabbt vidta åtgärder vid avvikelser. Detta gör det möjligt att arbeta hållbart och energieffektivt – men enligt Magnus Edmén, VP E&FT / Head of Sales Area EMEA på Nederman, krävs det dock en större förståelse för den digitala teknikens möjligheter i branschen.

– Kunskapsbristen om vikten av en välfungerande industriell luftfiltrering är ofta boven i moderniseringsprocessen av stora industrier. Även om luftfiltreringsanläggningen är produktionskritisk har många verksamheter inte full kontroll över sina luftfiltreringsanläggningar och hur de bör styras för bästa möjliga effekt.

Han berättar att filtreringsanläggningar i vissa fall är avgörande för tillverkningen; om den slutar fungera stannar produktionen. I andra fall kan driftstörningar leda till utsläpp av cancerogen svetsrök – eller i värsta fall bidra till brand eller dammexplosion. Sett till energibesparing går det att göra mycket med hjälp av IIoT; om filter exempelvis bara rengörs när det faktiskt behövs kan det leda till minskade trycklyftsbehov och tillhörande elförbrukning.

Automatiserade energibesparingar

Nedermans SmartFilter är ett multifunktionellt luftreningsfilter som är lämpligt för industriella avfall såsom rök, träspån och annat brännbart damm. Utöver att filtrera industriluften samlar det in data som ger användaren värdefull information om omedelbara och möjliga framtida underhållsbehov. I de mest avancerade smarta filtren styrs anläggningen automatiskt mot en så låg energianvändning som möjligt med hjälp av egenutvecklade algoritmer. 

Edmén anser att IIoT möjliggör effektiv realtidskommunikation så att verksamheter får bättre kontroll på sin elförbrukning och sina produktions- och arbetsmiljörisker. 

– 95 procent av världens befolkning utsätts för dålig luftkvalitet, samtidigt ökar konsumenternas krav på företagens transparens och ansvar. Även industrin behöver anpassa sig till nutiden och en vanlig missuppfattning är att hållbarhet och lönsamhet inte går ihop. Nya miljötekniska uppfinningar kan optimera energiförbrukning och arbetsmiljö, samtidigt som de kan sänka kostnader och möjliggöra en lönsam hållbarhetspolicy. 

Ta kontroll över luftflöden

Magnus har arbetat med miljöteknik i över 20 år och är väl medveten om riskerna som kan komma med bristande kunskap om energikonsumtion och miljörisker inom industrin. I och med att många tillverkningsföretag tidigare saknat tillräckliga data har steget mot hållbara lösningar inte tagits. Han konstaterar att IIoT-lösningar kan hjälpa industrin att förbättra fabrikens luftflöden och minska faror som skadliga utsläpp kan innebära för både hälsa och miljö.

– Nu är elfrågan större än vad den har varit på länge. I och med att industrin behöver vara effektiv och hållbar krävs nya arbetssätt för att hålla nere förbrukningen, utan att tumma på kvalitet eller säkerhet. Nedermans SmartFilters kan förenkla för industrin i stort genom att optimera luftfiltreringen och processerna runtomkring den.

Läs mer här!  

 

 

Mer från Nederman

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nederman och ej en artikel av Dagens industri

Fallen tilltog på Stockholmsbörsen

Efter en synnerligen positiv inledning på veckan vände börsen ned på onsdagen.

Den stora förloraren fanns på First North: Leveransbolaget Urb-it tappade över 80 procent efter att storägaren Lage Jonason tvingasts sälja aktier. 

Båda nätbankerna Avanza och Nordnet tappade två siffrigt på nettoutflöden av kapital.

Stockholmsbörsen föll tydligt efter två positiva dagar. Breda OMXSPI föll 2,2 procent och storbolagsindex OMXS30 tappade 1,4 procent.

Efter nyheten strax innan 17.00 om att Embracergrundaren Erik Stenberg säljer halva sitt innehav i spelkoncernen föll aktien 6 procent sista halvtimmen till 59,3 kronor. Totalt stängde spelkoncernen ned 11,4 procent.

Efter att storägaren Lage Jonason tvingats sälja delar av sitt innehav i logistikbolaget Urb-it kollapsade aktien och stängde totalt ned 83,2 procent. Bland storägarna i bolaget finns bland annat Fjärde AP-fonden, som så sent som förra veckan fyllde på i en riktad nyemission.

Båda de stora nätbankerna Avanza och Nordnet backade kraftigt på nyheten om ett nettoutflöde av kapital i september. Det är för första gången på flera år det sker. Avanza föll 13,4 procent och Nordnet 12,5 procent.

Bland storbolaget föll H&M 5,8 procent. Ur nyhetsflödet kring bolaget märks bland annat ett strömavbrott i Bangladesh, vilket påverkar produktionen, samt att ägarfamiljen Persson köpt ytterligare 16 miljoner aktier för drygt 1,6 miljarder kronor.

Mot strömmen gick molnkommunikationsbolaget Sinch, som under dagen var upp så mycket som 10 procent. Aktien föll tillbaka men stängde ändå som bästa bolaget på large cap-listan med plus 3,75 procent. Carnegie upprepade under dagen sin köprekommendation, men har skruvat ned sin riktkurs från 80 till 60 kronor per aktie. Sinch stängde på 17,1 kronor.

Även SAS steg 2,1 procent på nyheten om överenskommelser med leasinggivare avseende ändrade villkor som innebär betydliga kostnadsbesparingar, enligt bolaget. Ändringarna kräver dock först godkännande från den amerikanska konkursdomstolen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera