ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Teslaaktien handlas ner – Citi förutspår 36 dollar i värstascenario

  • Foto: Thommy Tengborg/TT

Citis analytiker har sänkt sitt lägstascenario för Teslas aktie till 36 dollar för att återspegla risken om det värsta inträffar för elbilstillverkaren: att skuldsättningen inte möts av förväntad efterfrågan och sätter bolaget och aktien i en ond cirkel.

Teslas senaste varsel om kapitalbehov, som tillgodosågs via företagsobligationer och aktieförsäljning tidigare i maj, kan vara ett illavarslande omen, enligt Citis analytiker Itay Michaeli.

Försäljningen i Kina haltar och risken bedöms som förhöjd jämfört med senaste analysuppdateringen.

"Säljrekommendationen bibehålls eftersom den riskjusterade avkastningen bedöms som övervägande negativ, framför allt beroende på minskande efterfrågan och kassaflödesbekymmer", skriver Citi i analysen där aktiens riktkurs sänktes till 191 dollar, från 238 dollar, enligt CNBC. Det är att jämföra med tisdagens stängningskurs kring 205 dollar.

Citi ser även en ökande risk för att aktiekursen faktiskt kollapsar, ett "full bear"-scenario bedöms inträffa med 40 procents sannolikhet (upp från 35 procent), medan chansen för lättnad ("moderate bull") bedöms till 55 procent. Chansen för kursrusning "full bear" bedöms vara 5 procent.

Teslaaktien har fallit kraftigt på senare tid, senast tidigare i veckan när Morgan Stanley målade upp ett värsta fallsscenario med en kurs på 10 dollar för aktien. Kursen är ned 38 procent sedan årsskiftet. I onsdagens förhandel var aktien ned drygt 3 procent, till strax under nivån 200 dollar.

I en analys från Bank of America på tisdagen hävdar dock analytikern John Murphy, som också har säljrekommendation på aktien, att den senaste tidens kraftiga sättning beror på att Tesla är ett populärt blankningsfall.

Under dagen meddelade också elbilstillverkaren att priser på Model S och Model X sänks med 3.000 dollar respektive 2.000 dollar, vilket enligt Tesla ska kompensera prishöjningar för en månad sedan då Tesla förbättrade batterikapacitet och lade till förbättringar i körsystem och dämpning. "Sänkningarna är så små att de saknar nyhetsvärde", skriver Tesla i ett uttalande.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies