ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tesla ska minska antalet heltidsanställda med omkring 7 procent

  • Elon Musk Foto: Evan Vucci

Elbilstillverkaren Tesla ska minska antalet heltidsanställda med drygt 7 procent. Det skriver grundaren Elon Musk i ett brev till anställda. Det efter att vinsten för det fjärde kvartalet väntas bli lägre än för det tredje kvartalet enligt preliminära siffror.

I det brev som gått ut till de anställda och som nu publiceras på Teslas hemsida skriver grundaren Elon Musk att preliminära siffror indikerar att vinsten sjönk under det fjärde kvartalet jämfört med det tredje kvartalet förra året.

"Under detta kvartal, liksom under det tredje kvartalet, kommer leveranser av dyrare Model 3-varianter (denna gång till Europa och Asien) förhoppningsvis att låta oss nå en liten vinst med stor svårighet, arbete och lite tur", skriver Elon Musk.

Samtidigt uppger grundaren att bolaget måste börja leverera mellanprisvarianten av Model 3 till samtliga marknader från och med maj. Det beror bland annat på att nya skatteregler i USA i praktiken innebär att Teslas bilar kommer att bli dyrare då kunderna inte längre kan göra lika stora skatteavdrag från och med juli i år.

"Vi har tyvärr inget annat val än att reducera antalet heltidsanställda med drygt 7 procent (vi växte med 30 procent förra året vilket är mer än vi kan hantera) och endast behålla de viktigaste vikarierna och konsulterna. Tesla kommer att behöva göra dessa nedskärningar samtidigt som produktionstakten av Model 3 måste höjas", skriver Elon Musk.

Elon Musk uppgav själv i höstas att Tesla har drygt 45.000 anställda. Förutsatt att samtliga är heltidsanställda rör det sig alltså om över 3.000 personer som får gå.

Omkring 20 minuter efter beskedet hade Tesla-aktien backat med 4,3 procent i fredagens amerikanska förhandel. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies