ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tesla lanserar sparprogram – rasar på New York-börsen

  • Elon Musk meddelade under fredagen i ett internt mejl att bolaget ska se över kostnaderna i ett omfattande sparprogram.

Elbilstillverkaren Tesla ska se över bolagets kostnader i ett omfattande sparprogram. Det meddelar vd och grundare Elon Musk i ett internt mejl till sina anställda, rapporterar flera amerikanska medier.   

I ett genomgripande sparprogram ska Tesla se över alla typer av kostnader i ett försök att bromsa den skenande förlusten som vid bolagets senaste kvartalsrapport uppgick till 700 miljoner dollar, motsvarande 6,7 miljarder kronor. Det rapporterar bland flera medier Reuters, som tagit del av ett mejl från Elon Musk till Teslas anställda.

I praktiken innebär sparprogrammet att bolagets finanschef måste godkänna alla utgifter.

Tidigare under månaden avslutade Tesla en finansieringsrunda som gav bolaget ett kapitaltillskott om 2,7 miljarder dollar, genom en nyemission av aktier samt en försäljning av obligationer. I mejlet varnar nu Elon Musk att nettointäkterna från rundan kommer att vara slut om tio månader om kostnaderna förblir på samma nivå som under första kvartalet.

”Det är därför vi framöver måste se över alla typer av utgifter, överallt i världen inklusive komponenter, löner, resekostnader, hyror, bokstavligt talat alla betalningar som lämnar våra bankkonton måste ses över”, skriver Elon Musk.

Nyheten fick Teslas aktie att falla på New York-börsen. Strax innan klockan 19 på fredagskvällen svensk tid hade elbilsaktien backat 4,2 procent.

Så sent som för ett år sedan, i april 2018, kommunicerade Tesla-chefen i ett liknande mejl till anställda att han instruerat sitt finansteam att ”finkamma alla utgifter världen över” för att hitta möjliga besparingar, rapporterar Reuters.

Besparingsprogrammet lanseras samtidigt som bolaget tampas med att skruva upp produktionsvolymerna. I dokument inlämnade till den amerikanska finansinspektionen, SEC, i slutet av april i år meddelade bolaget ambitionen att producera totalt 500.000 fordon under ett verksamhetsår ”med avslut senast juni 2020”.

I dokumenten till SEC guidar Tesla för att bolaget kommer producera 7.000 exemplar i veckan av budgetvarianten Model 3 mot slutet av 2019, samt spår att tillverkningen av den nya suv-modellen Model Y kommer att ske ”i hög volym” i slutet på 2020.

Nyckeln till att prognosen uppnås uppges vara färdigställandet av den pågående byggnationen av fabriken i Shanghai i Kina, den så kallade ”Gigafactory 2”. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies