1515
Annons

Tesla är nu världens högst värderade fordonstillverkare

Foto:Qilai Shen

Med en rusning på ytterligare 9 procent på onsdagen är Tesla nu världens högst värderade fordonstillverkare, med ett börsvärde på 190 miljarder dollar.

Fem saker att ha koll på inför börsöppningen

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Börserna går mot öppning på fredagen utan tydlig riktning. Indikationen i Stockholm är en öppning kring noll och detsamma gäller tyska DAX-terminen. Euro Stoxx50-terminen pekar på en öppning lätt uppåt.

Med betydande obligationsförfall kommande år ser SEB:s analytiker en stor refinansieringsrisk i inkassobolaget Intrum, med svällande räntekostnader i korten, rapproterar Di på fredagen.

”Stigande finansieringskostnad är absolut en av huvudriskerna”, säger en analytiker på en annan bank.

På fredagsmorgonen berättade kredithanteringsbolaget att man ingått ett avtal med Cembra Money Bank i Schweiz med innebörden att Cembra förvärvar Intrums helägda dotterbolag Byjuno och dess systerbolag Intrum Finance Services.

Kraftbolaget ABB reserverar 325 miljoner dollar, motsvarande 3.630 miljoner kronor, under tredje kvartalet för kostnader kopplade till muthärvan kring det sydafrikanska Kusileprojektet. Tidigare har ABB tvingats betala 104 miljoner dollar för att lägga affären bakom sig men sedan dess ha även bland andra amerikanska DOJ och SEC utrett korruptionsmisstankarna som sägs handla om ”oriktiga betalningar” och andra regelefterlevnadsärenden.

Under morgonen har biometribolaget Fingerprint meddelat att man avser att genomföra en garanterad företrädesemission om 300 miljoner kronor för att stärka likviditeten och åtgärda förväntad överträdelse av en obligationskovenant. Bolaget emitterar också så kallat hybridkapital om 75 miljoner kronor. Som tidigare kommunicerats av Fingerprint har införandet av omfattande covid-19-relaterade restriktioner i Kina under 2022 medfört att efterfrågan på smarta telefoner i Kina, vilket är bolagets största marknad, minskat kraftigt.

Ritkurssänkningarna för H&M fortsätter att regna in där Credit Suisse sänker till 85 kronor – för övrigt samma street low-nivå som Berenberg hittade tidigare i september. Credit Suisse upprepar sälj. Goldman Sachs sänker riktkursen för till 100 kronor från tidigare 115, med sälj och DNB sänker riktkursen till 105 kronor från 125, med upprepad behållrekommendation. Tongivande Deutsche Bank sänker till 100 kronor från 125 och upprepar behåll.

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun visar att priserna vände ned och sjönk 0,6 procent i september, efter uppgången i augusti. Säsongsrensat motsvarar det i stort sett oförändrade priser. ”Det är dock värt att notera att för bara en vecka sedan visade även de ojusterade siffrorna oförändrade priser. Detta tyder på att Riksbankens överraskande höga höjning på 1 procentenhet redan fått effekt”, skriver Danske Bank.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera