1515
Annons

Telenor får miljardbot för marknadsmissbruk

Foto:Bertil Ericson/TT

Frihandelsorganisationen Eftas övervakningsmyndighet ESA anser att Telenor ska betala 1,1 miljarder i böter för marknadsmissbruk. Det rapporterar norska E24. 

Innehåll från Örebro KommunAnnons

Unik energilösning sänker driftkostnader

För att minska fastigheters beroende av köpt el, har Örebro kommun med samarbetspartners tagit fram ett smart energisystem som verkställs i den nya smarta stadsdelen Tamarinden. Genom att flytta systemgränsen från fastighet till hel stadsdel bidrar man till sänkt effektbehov, lägre driftkostnader och minskad klimatpåverkan.

Energisystemet i Tamarinden kommer bidra till ett halverat effektbehov och minska energibehovet med minst 30 procent, samt bidra till att avlasta elnätet. Tamarinden må vara först ut att testa detta, men förhoppningarna är att det ska ge ringar på vattnet och spridas till andra stadsdelar, nationellt såväl som internationellt.

– Vi tror inte att man kan stirra sig blind på en metod när det kommer till att lösa energikrisen. Däremot har vi kommit på ett effektivt sätt att fånga och använda de lokala energiresurserna så att de bidrar till minskat energibehov, effektuttag och därmed även lägre driftkostnader, säger Jenny Källmén, projektledare för Tamarinden i Örebro.

Hur det går till i praktiken

Varje byggnad i Tamarinden kommer anslutas till ett lokalt energinät och uppföras med solceller samt batterier i kombination med en styrenhet som kopplas till en lokal systemoperatör. Samma principer med lagring och delning kommer tillämpas på värmesidan.

– Energilösningen ger bland annat möjlighet till delning av energi mellan fastigheterna på en lokal marknad, lastbalansering, grön elproduktion och ökad resiliens, säger Jenny Källmén.

Minskar säkerhetsrisker och påskyndar omställningen

Tamarinden kan även komma att fungera som en buffert för att förebygga strömavbrott såväl som andra säkerhetsrisker.

-Vid situationer då det är fullt på nätet och viktigt att exempelvis sjukhus får tillgång till el, kommer Tamarinden avlasta huvudnätet genom att erbjuda sig att kopplas bort under en period. Stadsdelen blir då självförsörjande på el genom den el som området producerar och har lagrat i såväl batterier som fordon, säger Jenny Källmén.

Enligt henne är Tamarinden ett exempel på hur man genom smartare planering och byggnation kan påskynda omställningen till ett fossilfritt energisystem.

– Teknikutvecklingen går snabbt och lösningarna finns redan på plats för att förverkliga Tamarindens energisystem. Innan årsskiftet stod lagen i vägen, men nu kan enskilda fastighetsägare koppla ihop sig och dela el lokalt – en viktig milstolpe i projektet, säger Jenny Källmén.

Läs mer om Tamarinden här

Leder vägen mot klimartsmart samhälle

Tamarindens ambitioner faller väl in med Örebros övergripande vision om att vara en klimatpositiv kommun år 2050. 

– Örebromodellen – som innebär att all planering av byggande på kommunal mark sker under kontroll av kommunen – möjliggör för olika aktörer att tillsammans ta viktiga kliv i riktning mot att minska energiförbrukningen, säger Erik Blohm, Stadsbyggnadschef för Örebro kommun.

Byggandet av Tamarinden sker i samråd med forskningsinstitutet RISE och KTH, som bedriver projektet ”Systemförändring med lokalt delad energi”. Genom att följa utvecklingen i projektet kommer man kunna utvärdera det och bidra till skalbarhet både i Sverige och Europa.

– I höst drar två av områdets fem byggprojekt igång och om allt går som det ska kommer hela området stå klart 2026–2027, säger Erik Blohm.

Ta reda på vilka möjligheter som Örebro kan erbjuda för dig och ditt företag här 

Fakta: 

Tamarinden kommer bestå av 800 bostäder, samt övriga verksamheter såsom förskola och företagslokaler. Tamarinden verkställs i samarbete med byggaktörerna Serneke (CapMan), ÖrebroBostäder, Magnolia, Friendly Building och Tornet. Allt sker i tät dialog med E.ON. Läs mer om pågående byggprojekt här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Örebro Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Brittiska räntor fortsätter stiga kraftigt

Europeiska statspappersräntor stiger överlag i förmiddagens handel på måndagen. Euron handlas samtidigt svagare mot en generellt starkare dollar jämfört med på fredagseftermiddagen.

Marknadens fokus riktas fortsatt i hög grad mot brittisk finanspolitik men också mot vilka konsekvenser högeralliansens valseger i Italien kan få.

Brittiska räntor, som steg kraftigt på fredagen efter att finansminister Kwasi Kwarteng presenterat sin ”minibudget”, fortsätter starkt uppåt i tidig handel på måndagen efter att finansministern flaggat för ytterligare skattesänkningar i BBC-intervju på söndagen.

”Det kommer mera. Vi har bara varit här 19 dagar. Under det kommande året vill vi se att folk får behålla mer av sina inkomster, eftersom jag tror att det är det brittiska folket som kommer att driva den här ekonomin”, sade han.

Kommentarerna bidrog till att pundet rasade 4,7 procent mot dollarn i vad som beskrivs som en ”flash crash” i tidig Asienhandel på måndagen. Den brittiska valutan återhämtade senare stora delar av raset men handlas fortsatt omkring 1,5 cent svagare än de redan nedpressade nivåerna vid fredagens stängning.

Den tvååriga brittiska statsobligationsräntan stiger omkring 50 punkter, till 4,50 procent, medan tioårsräntan stiger cirka 35 punkter, till 4,14 procent

Bank of England, som höjde styrräntan med 50 punkter, till 2,25 procent, dagen före finansministerns minibudget har tydligt signalerat oro för inflationseffekter av stora ofinansierade finanspolitiska stimulanser, och flera ekonomer skruvar nu upp sina ränteprognoser för kommande möten. Deutsche Bank tror till och med att Bank of England kan behöva agera redan de kommande dagarna för att återfå trovärdighet på marknaden.

Högeralliansens valseger i Italien var däremot i princip väntad, en nedgång för euron mot dollarn i tidig Asienhandel hänvisades visserligen delvis till valresultatet men euron har senare återhämtat hela nedgången.

Italienska statspappersräntor stiger mer än tyska, den tysk-italienska tioårsspreaden har ökat cirka 5 punkter, till 235 punkter jämfört med på fredagseftermiddagen. 

Givet att valresultatet i princip var väntat har marknaden haft tid att förbereda sig, och analytiker räknar inte heller med några större marknadsreaktioner i närtid.

”Vi räknar med ganska dämpade marknadsreaktioner vad gäller spreaden på italienska statsobligationer i närtid eftersom valresultatet var hyfsat i linje med förväntningarna”, skriver ekonomerna på Unicredit.

Giorgia Meloni, partiledare för Italiens Bröder och trolig ny premiärminister, har liksom hennes koalitionsmedlemmar uttryckt sig såväl EU-skeptiskt som Rysslandsvänligt, men Unicredit tror ändå alltså på små reaktioner i närtid. De menar dock att den nya regeringen kan möta större utmaningar på medellång sikt.

”Under valkampanjen sände Giorgia Meloni lugnande budskap om finanspolitiken och Italiens relation till EU, men investerare kommer nu att behöva lite tid för att bedöma om hon tänker hålla dessa löften. En annan viktig fråga för investerare är att bedöma konsekvenserna av maktbalansen mellan de tre partierna i den styrande koalitionen”, skriver Unicredit, som bedömer att en mer noggrann utvärdering av den nya regeringens åtgärder kommer att bli möjlig först under första halvan av 2023.

Tyska IFO-index visade att näringslivskonjunkturen försvagades mer än väntat i september. Index över affärsklimatet sjönk till 84,3, från 88,6 i augusti, vilket var den lägsta noteringen sedan maj 2020 och väl under väntade 87,0. 

IFO-chefen Clemens Fuest konstaterar att sentimentet i den tyska ekonomin har försämrats avsevärt.

”Nedgången påverkar alla fyra sektorer i ekonomin. Företagen bedömde sin nuvarande verksamhet som tydligt sämre. Pessimismen beträffande de kommande månaderna har ökat betydligt; i detaljhandeln har förväntningarna fallit till rekordlägsta. Den tyska ekonomin glider ner i recession”, säger han.

Svenska statsobligationsräntor stiger endast marginellt på måndagsförmiddagen. Kronan noterade nya bottenrekord mot dollarn, drygt 11:46, i den asiatiska handeln på måndagsmorgonen men dollarn har därefter sjunkit tillbaka till strax under 11:30. Mot euron har kronan stärkts cirka 1,5 öre jämfört med vid svensk stängning på fredagen.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga markant i den asiatiska måndagshandeln men har därefter sjunkit tillbaka något i den europeiska handeln

Måndagens USA-datakalender är relativt tunn med Dallas Feds industriindex, klockan 16.30, som en av få hållpunkter. På Fed-agendan märks däremot ett anförande från Susan Collins, relativt nytillträdd chef för Boston Fed, klockan 16.00, samt ett anförande från Atlantachefen Raphael Bostic, klockan 18.00.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera