ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Telekomanalytiker: Risk att Kina bannlyser Nokia som motåtgärd

De internationella motgångarna för det kinesiska telekombolaget Huawei har ökat risken för att Kina bannlyser Nokia i en motåtgärd. Sammantaget behöver dock inte effekterna av de politiska utspelen bli enbart negativa för den finländska telekomleverantören.

Det menar Michael Genovese, telekomanalytiker vid MKM Partners, skriver kommunikationsteknologisajten Light Reading.

"Med tanke på hur saker och ting håller på att utvecklas, finns det en risk att Nokia skulle kunna bannlysas från Storkina eftersom Huawei är bannlyst från marknader utanför Storkina", säger Michael Genovese.

Han uppskattar att det kan kosta Nokia 7-8 procent av bolagets totala adresserbara marknad, TAM, givet det finländska bolagets marknadsandel i Kina.

Kampanjen mot Huawei och ZTE har eldat på oron för att kinesiska myndigheter kan svara med liknande restriktioner för västerländska utrustningsleverantörer som Nokia, men även Ericsson.

Michael Genovese bedömer dock att ett potentiellt kinesiskt förbud skulle vara "neutralt till något positivt" för Nokia, och pekar på att det finländska bolaget i sådant fall sannolikt tar över vissa av Huaweis icke-kinesiska affärer.

"Om Huawei skulle förbjudas i alla återstående länder utanför Storkina, då skulle Nokia ta över ytterligare 8-10 procent av TAM (totala adresserbara marknaden)", skriver han i en analys.

Kinesiska Huawei och ZTE har varit utestängda från den amerikanska marknaden sedan 2012, då den amerikanska regeringen klassat bolagen som ett säkerhetshot.

Australien och Nya Zeeland vidtog under hösten åtgärder för att exkludera Huawei från deras 5G-marknader, medan Japan har förbjudit regeringen att använda kinesisk nätutrustning.

Europeiska länder som Tyskland och Storbritannien har uppgetts se över situationen för sina nätverk. Samtidigt har den franska operatören Orange meddelat att den inte kommer att använda 5G-utrustning från Huawei på den inhemska marknaden och brittiska BT Group tar bort utrustning från Huawei från sina mobila kärnnät och optiska nät.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies