ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Telejätten väljer Huawei och Nokia som 5G-leverantörer i Tyskland

  • Foto: Angel Garcia
  • Foto: Paul White

Mobiloperatörsjätten Telefonica väljer Huawei och Nokia som leverantörer i utbyggnaden av 5G-nätet. Den tyska regeringen kan dock sätta käppar i hjulen för affären.

Telefonicas tyska enhet sitter på landets näst största mobilnätverk och har nu valt kinesiska Huawei och finska Nokia som leverantör när mobiloperatören ska uppgradera nätet, rapporterar Bloomberg News.

För Huawei innebär avtalet en lättnad efter att operatörsjätten Deutsche Telekom under förra veckan meddelat att det slutat beställa ny 5G-utrustning från det kinesiska bolaget på grund av debatten kring eventuella säkerhetshot. Huawei har vid upprepade gånger förnekat anklagelser om att bolagets utrustning skulle kunna användas för kinesiskt spionage.

Det finns dock en brasklapp. Den tyska regeringen utarbetar för närvarande med säkerhetsriktlinjer för landets 5G-nätutbyggnad vilket kan innebär krav på certifiering av utrustning. Hökarna inom tysk underrättelsetjänst lär vilja se strama regler som blockerar Huawei. Förbundskansler Angela Merkel har däremot sagt att hon inte vill stänga av kineserna, så länge de följer de säkerhetsstandarder som krävs.

Dagens meddelade avtal gäller de mindre känsliga radioaccessnätverken. Telefonica har än så länge inte valt leverantör för uppgradering av kärnnätverket, som är känsligare ur säkerhetssynpunkt.

Telefonica S.A. är ett av världens största telekommunikationsföretag och har sin bas i Madrid, Spanien.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer