ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tele2 och Nordea håller emot fall på börsen – H&M tappar över 8 procent

Stockholmsbörsen har inlett veckan svagt ned. Det är fokus på räntepolitik och räntebesked väntas både för amerikansk och svensk del senare i veckan. Viss osäkerhet råder kring om en höjning från Riksbanken blir av nu i december eller i februari. I USA väntar marknaden in signaler kring hur räntehöjningstakten under 2019 väntas bli.

Klädsektorn kom under press efter att den brittiska e-handlaren Asos nämnde att julhandeln hittills gått trögt.  

Vid 13.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,7 procent till 1.461. Aktier för 4,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ledande börser i Europa var även de ned med mellan 0,2-0,6 procent där teleoperatörer fanns bland vinnarna.  

OMXS30-index noterade mestadels nedgångar men bland de bolag som steg sågs teleoperatörer, med Tele2 upp 1,7 procent. Nordea steg med 1,1 procent. Index tyngdes av en rejäl nedgång för H&M som tappade 7,6 procent på en vinstvarning från e-handlaren Asos. 

H&M kom under morgonen med försäljningssiffror för det fjärde kvartalet, som med en ökning på 6 procent var marginellt sämre än förhandstipsen. De analytikerkommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av fokuserar på ett lätt jämförelsekvartal och risken för att försäljningen lyftes av stora reavolymer. 

Asos tappade 40 procent i London. Kinnevik, som är storägare i Zalando, var ned med 3,8 procent. I en kommentar till Blooomberg News säger sig dock Zalando fortfarande vara optimistiska om att nå sina mål. Zalando repade sig efter detta i Frankfurt och var ned med drygt 10 procent. 

Klädbolagen MQ och Kapp-Ahl som rapporterar senare i veckan tappade runt 2 procent. RNB sjönk med drygt 3 procent. 

I botten bland OMXS30-bolagen återfanns Electrolux som noterades nära 3 procent lägre. 

ABB har meddelat att de säljer 80,1 procent av Power Grids till det japanska konglomeratet Hitachi och behåller ett 19,9 procents ägande. Fortsatta investeringar i Power Grids ska göras, enligt bolaget. Affären väntas slutföras under första halvåret 2020 och ABB avser att överföra merparten av nettoförsäljningslikviden genom "aktieåterköp eller liknande".

Utanför storbolagen steg industrikoncernen Beijer Alma, som fått köprekommendation i dagens upplaga av Dagens Industri. Aktien var upp med 7 procent. 

Under hösten har många av börsens insiders tankat aktier i de egna bolagen, uppger Dagens Industri vidare. En av dessa är Nyfosas vd Jens Engvall som förra veckan köpte aktier i bolaget, som noterades på Stockholmsbörsen i november, för 6 miljoner kronor. Nyfosas aktie var upp 1,7 procent på måndagen.

Bland bettingbolagen sågs generellt nedgångar. Många mindre bettingaktörer kommer att hamna under vattenytan efter den reglering av den svenska bettingmarknaden som väntas införas vid årsskiftet, menar Kindreds vd Henrik Tjärnström i en intervju med Bloomberg News.  

Kindred var ned med 0,8 procent medan Leo Vegas tappade 2,8 procent. Cherry sjönk med 2 procent och Betsson med 1,8 procent. 

Bland förlorarna hittades även Dometic. Aktien har fått en sänkt rekommendation av Kepler Chevreux till behåll från tidigare köp. I en analys framhålls att ett växande lager av husbilar på den amerikanska marknaden kan komma att påverka fritidsbolaget negativt. Aktien tappade nära 8 procent.

Dagens hittills största uppgång stod det danska bioteknikbolaget Saniona för. I en fas 3-studie har bolaget mött primära mål för fetma-kandidaten tesofensine. Aktien var upp med drygt 30 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies