ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tandkrämbolaget möjligt mål för aktivister

Konsumentjätten Colgate-Palmolive och industrikonglomeratet 3M är två bolag som löper stor risk att utsättas för press från aktivistiska investerare.

Det skriver analysföretaget Activist Insight i en sammanställning över sannolika framtida mål för amerikanska ägaraktivister, enligt Marketwatch. Sammanställningen, som bland annat baseras på bolagens finansiella data, hur de styrs samt hur ägandet ser ut, har resulterat i en tio i topp-lista över sannolika aktivistmål.

Konglomeratet 3M består av fyra områden: hälsovård, konsument, transport och elektronik, samt säkerhet och industri. Aktivistiska ägare skulle kunna pressa bolaget att separera sina fyra segment och i stället skapa två eller tre bolag, enligt analysen.

Tandvårdsbolaget Dentsply Sirona har sedan bolaget skapades genom en fusion 2016 kämpat med förluster och svag tillväxt. Aktivister skulle, enligt Activist Insight, kunna pressa bolaget till ytterligare kostnadsneddragningar eller återköp av egna aktier. 

Matleveransbolaget Grubhub har fallit kraftigt i värde sedan förra året i takt med ökad konkurrens från rivaler som Uber Eats och Door Dash. Aktivister kan komma att kräva en storskalig fusion med något annat bolag, eller expansion på nya marknader för att öka tillväxten.

Programvarubolaget Autodesk har de senaste fyra åren sett fallande intäkter och resultat, men aktien har samtidigt stigit då investerarna fortsatt att tro på bolagets övergång till en abonnemangsbaserad affärsmodell. Aktivistiska investerare skulle kunna kräva kostnadsneddragningar, tror Activist Insight.

Konsumentbolaget Colgate-Palmolive har under det senaste året lyckats höja sina priser för att kompensera för högre råvarukostnader. Men intäktstillväxten har trots detta avtagit de senaste åren och en aktivist skulle kunna pressa bolaget att öka investeringarna på snabbväxande tillväxtmarknader, eller argumentera för en fusion.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer