1515
Annons

Systemairs Tysklandschef miljonsäljer aktier

Kurt Maurer, som är marknadsdirektör produkter samt tysklandschef på Systemair, har sålt 10.000 aktier till ett värde av 1,3 miljoner kronor.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

H&M:s rapportfall dämpas – här är dagens vinnare och förlorare

Stockholmsbörsens uppgångar under de senaste två dagarna var utraderade vid lunchtid, då H&M och Ericsson tyngde indexen och gjorde nedgångarna större än ute i Europa.

Stockholmsbörsen var ned mer än generellt svaga europeiska börser vid lunchtid på torsdagen, med press från Ericsson som avskilde utdelning och H&M som lämnade en svag kvartalsrapport. Vid 12.30-tiden var OMXS30 ned 1,5 procent till 1.811 och OMXSPI ned 1,7 procent till 695.

Dagens vinnare

Bioarctic fortsätter rusa efter onsdagens forskningsframgångar, upp 24 procent till 310 kronor efter flera riktkurshöjningar. RBC anser aktien vara värd 460 kronor och ligger därmed såvitt känt högst.

Boliden tar täten i OMXS30, upp 1,5 procent, efter högre koppar- och zinkpriser. De båda basmetallerna är upp drygt 2 procent. Lundin Mining, utanför OMXS30, är upp ungefär lika mycket.

Bland de något mindre bolagen stiger Learning 2 Sleep kraftigt för andra dagen i rad. Under morgonen meddelade bolaget att nya vd:n Lina Johansson – tidigare ”Chief Psychologist” vid bolaget – och styrelseledamöter har köpt aktier utanför marknaden. Uppgången på 83 procent på onsdagen och i skrivande stund 9 procent på torsdagen har fördubblat bolagets börsvärde till 7 miljoner kronor.

Dagens förlorare

H&M:s rörelseresultat på 902 Mkr under juni-augusti var 63 procent sämre än väntat enligt Infront, och varulagret sväller. Aktien var ned med som mest drygt 7 procent till nivåer klart under 100 kronor, men hämtade sig till minus drygt 4 procent och nästan 101 kronor strax efter 12.30-tiden.

Onlinebygghandlaren BHG tappar 18 procent efter en negativ rekommendation från Danske Bank. Främst drabbad: EQT, som äger 25 procent.

Hjälmkomponentbolaget Mips är ned 7 procent efter att en ny storblankare har dykt upp.

Ericsson tappar 3 procent eller cirka 2 kronor, varav en del kan förklaras med en avskild rätt till utdelning på 1,25 kronor per aktie, andra hälften av årets utdelning som alltså sker halvårsvis.

Även SBB skiljer av utdelning, här på 11 öre – fastighetsaktien delar ut månadsvis. Aktien är ned betydligt mer än så, 78 öre eller 6,6 procent, till strax över 11 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera