ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Bonnesen får sparken: ”Allting kommer redas ut”

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken i spåren av penningtvättskandalen och finanschef Anders Karlsson tar över som tillförordnad vd. 

Swedbanks styrelse har vid ett styrelsemöte på morgonen entledigat Birgitte Bonnesen från rollen som vd och koncernchef för Swedbank. Styrelsen har vid samma möte utsett nuvarande koncernfinanschef Anders Karlsson till tillförordnad vd och koncernchef för Swedbank”, skriver banken i pressmeddelande.

Enligt Lars Idermark, styrelseordförande för Swedbank, har de senaste dagarnas händelseutveckling varit mycket påfrestande för banken. 

”Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen. Med det sagt har Birgitte Bonnesen under sina tre år som vd gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank med fysisk närvaro”, säger han i ett pressmeddelande.

”De senaste sex månaderna har varit påfrestande. Men allting kommer att redas ut”, säger Birgitte Bonnesen till Expressen i en första intervju efter beskedet.

”Jag har varit i banken i mer än 30 år och jag är stolt över allt jag har gjort i banken. Absolut, det är jag”, fortsätter hon.

Expressen: Känner du innerst inne att du inte har gjort något fel?
”Ja, det gör jag”, säger Birgitte Bonnesen till Expressen. 

Finanschefen Anders Karlsson tar över som tillförordnad vd och styrelsen har initierat en process för att rekrytera en ny ordinarie vd till banken.

Swedbanks aktie handelstoppades på Stockholmsbörsen strax innan nyheten om Birgitte Bonnesens avgång. Aktien hade då backat 3,7 procent och är ner drygt 15 procent de senaste två dagarna. Nasdaq uppger att handelsstoppet gäller till efter torsdagens årsstämma är över. 

Besked om avgången kommer sedan bankens storägare inför torsdagens stämma förklarat att man inte tänker bevilja vd:n ansvarsfrihet. 

  • Anders Karlsson blir tillförordnad vd. Foto:

”Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fattat beslut om att utvidga förundersökningen beträffande brottsmisstanken mot Swedbank, vad gäller tidsperiod och till att också omfatta ytterligare en brottsmisstanke - grovt svindleri. Folksamgruppen kommer därför att vid årsstämman i Swedbank, rösta mot ansvarsfrihet för den verkställande direktören”, skriver Folksam i ett pressmeddelande. 

EBM:s utredning är bara en del av en lång rad negativa nyheter för Swedbank, där SVT:s Uppdrag granskning och Di:s avslöjat att banken i en intern utredning förra året identifierade suspekta transaktioner med Danske Bank på motsvarande närmare 80 miljarder kronor.

Birgitte Bonnesen har tidigare uppgett för Di att banken i utredningen inte funnit några tecken på penningtvätt.

Men Di har avslöjat att Swedbanks styrelse i höstas tog del av den interna granskningsrapport som bland annat visade att 80 miljarder kronor slussats mellan misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank. 

Uppgifterna om vad som står i rapporten har väckt frågor kring vd:n Birgitte Bonnesens uttalanden i samband med att hon den 23 oktober i fjol presenterade bankens resultat för det tredje kvartalet. På en direkt fråga från Di om slutsatserna av bankens interna Danske Bank-granskning svarade Birgitte Bonnesen att banken ”har avslutat den här genomgången, för det finns ingenting”.

Di har även avslöjat att en extern granskare tidigare i år pekade på ”stora överträdelser av antipenningtvättsskyldigheterna” i Swedbanks estniska verksamhet, men att storbanken inte agerade.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies