Swedbanks konjunkturprognos: Går mot ljusare tider

Foto:Henrik Holmberg / TT

Hög smittspridning och restriktioner tynger ekonomin, men med våren går den mot ljusare tider. När vaccinationerna får genomslag kan restriktionerna lättas, men innan dess behöver regeringen få ut det ekonomiska stödet snabbare.

Innehåll från DrivecAnnons

Spara både energi och pengar – med Drivecs fordonsdata

Med avstamp i visionen av en hållbar transportindustri grundades Drivec, verksamheten som i dag förser fordon med skräddarsydda lösningar för en sparsam och hållbar körning.

– Våra system går att applicera på alla sorters drivlinor, och bidrar till en mindre energiförbrukning samtidigt som lönsamheten för transportföretaget ökar, berättar Johan Göthe, vd, Drivec. 

År 2004 grundade Johan Göthe Drivec som med sina system; Drivec Vehicle Health Management (VHM) och Drivec EcoDriving, förser transportindustrin med fordonsdata som ökar lönsamheten, höjer säkerheten och minskar miljökonsekvenserna. 

Med tjänsten Fordonshälsa (Drivec VHM) hjälper de kunden hålla koll på statusen på alla individuella fordon, och få en överblick för det totala slitaget på hela flottan. Tillsammans med ett unikt AI-verktyg kan systemet snabbt upptäcka avvikelser som exempelvis höga motortemperaturer, problem i drivlinan eller bromsslitage. 

– Med Drivec VHM kan våra kunder åtgärda fel innan de faktiskt uppstår samtidigt som fordonen ökar sin nyttjandegrad tack vare bättre underhåll. Det är hållbart både ur ett miljö- och säkerhetsperspektiv, säger Johan Göthe. 

Hållbara fordon = Lönsam bransch

Även systemet Drivec EcoDriving, leder till hållbarhet ur flera perspektiv. Det användarvänliga systemet för sparsam körning gör att du kan planera för upp till 15 procent lägre bränslekostnader. Dessutom gör minskat slitage och lägre servicekostnader att du kan dra av ytterligare procent i kostnader. 

Drivec EcoDriving mäter energieffektivitet, alltså hur effektivt föraren använder energin under sin körning. Detta oberoende av vilka energikällor de olika fordonen har t.ex. diesel, biogas, hybrid och el. 

– Det här innebär att en kund kan ha hela sin fordonsflotta i ett och samma system, trots olika energikällor. För oss är det viktigt att erbjuda en så hållbar lösning som möjligt för alla olika sorters fordon. 

För en energismart transportindustri

Ett fordon som ökat i popularitet är elfordonet, här har man på Drivec både utvecklat sitt system för EcoDriving samt fordonshälsa för att minska energiförlust samt optimera livslängden på batterierna. 

– Elbussar har blivit allt vanligare, samtidigt finns det en bristfällig kunskap på hur länge bussen faktiskt håller. Tack vare våra system sitter vi redan på den kunskapen eftersom vi under flera år samlat in data för just elfordon. Något vi satsar extra mycket på just nu är att titta på batterierna, så att vi kan förutspå när det är dags att byta dem och hur mycket vi kan påverka dem utifrån körsätt. 

Systemen Drivec EcoDriving och Drivec VHM  möjliggör tillsammans besparingar i både pengar och för miljön.

– Våra kunder, till exempel ett bussföretag i kollektivtrafiken, kan upprätthålla exakt samma arbete men med upp till 50 procent mindre energiåtgång. Vi skulle då kunna försörja 150 bussar med den energi som går till 100 bussar i dag, oavsett energikälla avslutar Johan Göthe. 

Faktaruta

Drivec utvecklar och tillhandahåller fordonsdata som ökar lönsamheten, höjer säkerheten och minskar miljökonsekvenserna för transportindustrin. Med stor förståelse för varje kunds unika behov, skräddarsyr de lösningar där rätt information når rätt person i företaget.

Läs mer på drivec.se

Mer från Drivec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Drivec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?