ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedbanks Estlandschef: Skandalen påverkar arbetsmoralen

  • Foto: Marcus Ericsson/TT

Den penningtvättsskandal som Swedbank drogs in i under fjolåret fortsätter att dra ner arbetsmoralen på banken, uppgav bankens Estlandschef Olavi Lepp i en intervju till Eesti Ekspress på onsdagen efter att ha mottagit en ännu icke offentliggjord rapport på penningtvättsområdet från landets finansmyndighet.

Den slutgiltiga rapporten kommer att presenteras av estniska FI i februari eller mars. Före dess vill Estlandschefen inte kommentera innehållet i detalj.

Swedbank har redan tidigare medgivit brister i bankens arbete mot penningtvätt.

Swedbank arbetar fortlöpande med finansinspektionen för att utreda om några bitar fattas i anti-penningtvättsarbetet och har investerat ”tungt” för att åtgärda bristerna, sade Olavi Lepp i intervjun enligt Bloomberg News.

Skandalen tynger fortfarande arbetsmoralen i banken, enligt Estlandschefen.

”Det är klart att den fortfarande gör det, det är lika svårt att acceptera som när en A-elev kommer hem med sitt första F”, sade han.

Estlandschefen anser att det vore självbedrägeri att tro att synen på Estland vid Swedbanks huvudkontor kommer att bli som förr. Vissa skämtsamma svenska kollegor pekar gärna finger.

”Jag har hört från kollegor som ofta besöker Sverige att vissa skämtar om att, tja, det var ju ni som satte oss i den här röran. Då har jag sagt, med bestämdhet, också till högsta ledningen, att det inte är okej att säga så. Det är oschysst att skylla historiska problem på dem som jobbar med att reda ut situationen i banken i dag”, sade han.

Swedbank tillsatte före detta statsministern Göran Persson som ordförande i ett försök att återfå tappat förtroende i kölvattnet av att höga chefer nekat till att det skulle föreligga risk att Swedbank var involverade i den penningtvättshärva som cirkulerat kring Danske Bank. Ett antal program i SVT:s Uppdrag granskning ledde till att vd Birgitte Bonnessen avpolletterades, liksom tidigare ordföranden Lars Idermark.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer