ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Penningtvätthärvan

Swedbank sparkar vd i Estland

  • Foto: Naina Helén Jåma/TT

Swedbank i Estland stänger av både vd:n Robert Kitt och finanschef Vaiko Tammeväli efter interna utredningar i samband med den misstänkta penningtvättshärvan.

Konsekvensen av Swedbanks interna utredningar har gjort att banken gör förändringar i den estniska ledningen, meddelar Swedbank i ett pressmeddelande på måndagskvällen 

Olavi Lepp som är bankens nuvarande Chief Risk Officer, blir tillförordnad vd på Swedbank i Estland och Anna Kõuts, nuvarande Head of Treasury, blir tillförordnad finanschef.  Den nuvarande vd:n Robert Kitt och finanschef Vaiko Tammeväli kommer båda att lämna sina uppdrag i banken och är avstängda tills vidare. 

Utöver vd:ns och finanschefens sorti har styrelsemedlemmen Priit Perens, som under perioden 2015-2017 var chef över hela affärsområdet Baltikum, lämnat sin anställning i banken och därmed också lämnat styrelsen för den estländska bankverksamheten.

”Dagens beslut är en konsekvens av pågående interna undersökningar. Swedbanks engagemang i den estniska marknaden är oförändrat. Vi har fullt fokus på våra anställda, kunder och andra intressenter. Estland är en av Swedbanks fyra hemmamarknader, och vi kommer att fortsätta utveckla vår ledande estniska verksamhet med samhället och kunderna i centrum”, säger Charlotte Elsnitz, Head of Baltic Banking, Swedbank, i pressmeddelandet.

Den interna undersökningen är långt ifrån färdig, men resulterar alltså redan nu i det drastiska beslutet att göra sig av med både vd och finanschef i Estland. 

För Di utvecklar Swedbanks presschef Unni Jerndal agerandet:

”Det pågår en fördjupad intern utredning i banken om historisk regelefterlevnad när det gäller arbetet mot penningtvätt. Vi gör den med hjälp av extern expertis. Det berättade vi om den 25 april. Nu kan vi konstatera att en konsekvens av den utredningen är att två medarbetare är avstängda och en har lämnat ledningen för Swedbank Estland”.

Vilka slutsatser som föranlett ledningsförändringarna vill hon inte berätta. Hon vill inte heller svara på om Swedbank har kunnat konstatera brott mot interna alternativt externa regler.

”Vi har informerat våra lokala och europeiska granskande myndigheter om situationen. Såvitt vi vet finns ingen misstanke om brott”, uppger Unni Jerndal.

Ni uppger att vd:n och finanschefen ”kommer att lämna” sina uppdrag. Varför har de inte redan lämnat?
”Förändringarna vi kommunicerar träder i kraft omedelbart och det pågår utredningar som inte är avslutade. I nuläget kommer vi inte att säga mer med hänsyn till det pågående utredningsarbetet.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer