ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedbank kommenterar nya uppgifterna – men ingen dementi

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har nu kommenterat de nya uppgifter om penningtvätt som släppts under morgonen. I bankens kommunikation syns ingen dementi.

Swedbank fick sent på torsdagskvällen tillgång till uppgifter från SVT:s program Uppdrag Granskning. Enligt banken hänvisar UG till den initiala rapport som Swedbank tog fram i höstas utifrån transaktioner mellan kunder i Swedbank och kunder i Danske Bank. Utifrån den rapporten har sedan ytterligare aktiviteter gjorts, uppger Swedbank.

”I analysen förra året tittade vi på både nuvarande och före detta kunder i Baltikum. Resultatet av den första genomgången gjorde att vi sedan gick vidare med en fördjupad analys av cirka 2.000 kunder i hela Baltikum. […] I många fall fanns ingen anledning att agera vidare, men i vissa fall gick vi vidare med bl.a. anmälningar till finanspolisen”, uppger Birgitte Bonnesen.

”Vi är en bank för vanliga hushåll och företag, men tyvärr försöker grovt kriminella utnyttja det finansiella systemet. För oss är det viktigt att de kriminella ska känna att det inte lönar sig att göra brott i Swedbank”, säger Birgitte Bonnesen.

Swedbank påpekar att Uppdrag granskning hänvisar till olika siffror avseende betalningar som sägs ha gått mellan kunder i Danske Bank och kunder i Swedbank under nästan tio års tid och att detta är ”bruttosiffror i den initiala analysen”. 

”Uppdrag gransknings siffror kan exempelvis sättas i relation till den siffra på 2.000 miljarder kronor som figurerat kopplat till Danske Bank. I sammanhanget kan nämnas att Swedbank har en marknadsandel på cirka 60 procent vad gäller betalningar på den estniska marknaden och är därmed en bank som tar emot betalningar från alla andra banker”, skriver banken.

Swedbank har efter dialog med Finansinspektionen gett myndigheten tillgång till materialet.

”I kampen mot penningtvätt måste alla samhällets aktörer agera gemensamt”, säger Birgitte Bonnesen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies