1515
Annons

Swedbank flaggar upp i Boliden

Swedbank Robur ökar på sitt innehav i gruvbolaget Boliden, enligt ett flaggningsmeddelande från Finansinspektionen.

Innehåll från Nord SecurityAnnons

Därför ska du aldrig använda jobbdatorn privat

Ett företag behöver ha kontroll över sina enheter och användare. När allt fler arbetar på distans behöver ett företagsVPN implementeras – och de anställda förstå riskerna med att surfa privat på sina jobbenheter.

– Med två olika VPN kan både företagssäkerhet och personlig integritet hos de anställda bevaras, säger Adrianus Warmenhoven, Defensive Strategist på NordVPN.

Antalet cyberattacker ökar i genomsnitt med 30 procent varje år. Det visar studier som också konstaterar att var tredje internetanvändare, 142 miljoner människor, använder VPN-tjänster för att få större frihet och samtidigt öka sin integritet och säkerhet på nätet. Ett VPN skickar datatrafiken via en krypterad tunnel och bidrar bland annat till anonymitet och skydd från hackare. Det möjliggör även för personer på olika ställen i världen att säkert arbeta i samma nätverk och ger användaren potential att få åtkomst till onlinetjänster som annars hade blockerats. I dag har ledande VPN-leverantörer som exempelvis NordVPN tänjt på gränserna för vad ett VPN egentligen är, genom att addera funktioner för skydd mot skadlig kod.

Då hackers använder andra metoder för att komma åt företag än privatpersoner behövs dock olika typer av VPN för att säkerställa användarens säkerhet – och gör du privata ärenden på din företagsenhet kan både du och företaget påverkas negativt.

Använder alltid skyddade uppkopplingar

Adrianus Warmenhoven arbetar som Defensive Strategist på NordVPN, en av världens mest avancerade VPN-tjänster. Den används av miljontals internetanvändare över hela världen och garanterar integritet utan spårning. Adrianus är specialiserad på konsumenternas cybersäkerhet och cybersäkerhet i vardagen och berättar att han själv aldrig skulle använda oskyddade uppkopplingar, varken privat eller i jobbet.

– För mig är den personliga integriteten alldeles för viktig – jag är fullt medveten om hur enkelt information och uppgifter om mig annars kan spridas till andra.

Sedan pandemin har Adrianus, så som många andra, arbetat mer på distans. I dag använder han två VPN – ett till företagsenheterna och ett till sin privata mobil och telefon – något han konstaterar att alla som värnar om säkerhet och sitt privatliv borde ha.

– När allt fler anställer arbetskraft remote eller arbetar från hybridkontor suddas gränsen mellan arbete och privatliv lätt ut. Att använda samma enhet både under och efter arbetstid kan dock vara mer riskabelt än man tror, både för användaren och företaget. Företag loggar det som sker på sina enheter, vilket innebär att ditt surfande inte är så privat som du tror.

”Hackers har olika intressen”

Carlos Salas arbetar som Engineering Manager på NordLayer, en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Han håller med om att företagen arbetar hårt för att skydda sin information och ha kontroll över sina enheter och användare.

– Till skillnad från ett privat VPN är företagens nätverkslösningar främst avsedda för att skydda företagets integritet, inte individens. När de anställda tar med sina enheter hem försvinner en del av den kontrollen; program som inte hör hemma i arbetet kanske laddas ner och gör företaget mer sårbart för intrångsförsök.

Carlos berättar att hackers har olika intresse för företag och privatpersoner. De som vill komma åt dig som privatperson försöker få tillgång till bankdetaljer eller andra uppgifter om dig som person – och Adrianus konstaterar att hackers som är ute efter företagsinformation ofta struntar i det som har med privatpersonen att göra. 

– Om du använder din jobbdator när du surfar hemifrån blandas världarna ihop och du öppnar upp säkerhetsdörrar som hackers annars inte hade brytt sig om att titta på. Genom att ha ett VPN på din privata dator även när du arbetar hemifrån säkerställer du att du får behålla din integritet och att företaget kan fortsätta växa.

Om Nord Security:

NordVPN är världens mest avancerade VPN-tjänsteleverantör och används av miljontals internetanvändare världen över. NordVPN erbjuder dubbel VPN-kryptering och Onion Over VPN och garanterar integritet med noll spårning. En av de viktigaste funktionerna i produkten är Threat Protection, som blockerar skadliga webbplatser, skadlig kod, spårare och annonser.

NordLayer skapades av NordVPN:s ingenjörer för specifika företagsbehov. NordLayer är en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Den hjälper organisationer av alla storlekar att uppfylla skalnings- och integrationsutmaningar. NordLayer rör sig mot ett ständigt utvecklande SASE-ekosystem och är snabbt och enkelt att implementera med befintlig infrastruktur, är hårdvarufri och utformad för skalning.

Både NordVPN och NordLayer är en del av Nord Security, hemvist för avancerade cybersäkerhetslösningar. 

Läs mer på nordvpn.com/sv 

Läs mer på nordlayer.com 

 

Mer från Nord Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nord Security och ej en artikel av Dagens industri

H&M:s rapportfall dämpas – här är dagens vinnare och förlorare

Stockholmsbörsens uppgångar under de senaste två dagarna var utraderade vid lunchtid, då H&M och Ericsson tyngde indexen och gjorde nedgångarna större än ute i Europa.

Stockholmsbörsen var ned mer än generellt svaga europeiska börser vid lunchtid på torsdagen, med press från Ericsson som avskilde utdelning och H&M som lämnade en svag kvartalsrapport. Vid 12.30-tiden var OMXS30 ned 1,5 procent till 1.811 och OMXSPI ned 1,7 procent till 695.

Dagens vinnare

Bioarctic fortsätter rusa efter onsdagens forskningsframgångar, upp 24 procent till 310 kronor efter flera riktkurshöjningar. RBC anser aktien vara värd 460 kronor och ligger därmed såvitt känt högst.

Boliden tar täten i OMXS30, upp 1,5 procent, efter högre koppar- och zinkpriser. De båda basmetallerna är upp drygt 2 procent. Lundin Mining, utanför OMXS30, är upp ungefär lika mycket.

Bland de något mindre bolagen stiger Learning 2 Sleep kraftigt för andra dagen i rad. Under morgonen meddelade bolaget att nya vd:n Lina Johansson – tidigare ”Chief Psychologist” vid bolaget – och styrelseledamöter har köpt aktier utanför marknaden. Uppgången på 83 procent på onsdagen och i skrivande stund 9 procent på torsdagen har fördubblat bolagets börsvärde till 7 miljoner kronor.

Dagens förlorare

H&M:s rörelseresultat på 902 Mkr under juni-augusti var 63 procent sämre än väntat enligt Infront, och varulagret sväller. Aktien var ned med som mest drygt 7 procent till nivåer klart under 100 kronor, men hämtade sig till minus drygt 4 procent och nästan 101 kronor strax efter 12.30-tiden.

Onlinebygghandlaren BHG tappar 18 procent efter en negativ rekommendation från Danske Bank. Främst drabbad: EQT, som äger 25 procent.

Hjälmkomponentbolaget Mips är ned 7 procent efter att en ny storblankare har dykt upp.

Ericsson tappar 3 procent eller cirka 2 kronor, varav en del kan förklaras med en avskild rätt till utdelning på 1,25 kronor per aktie, andra hälften av årets utdelning som alltså sker halvårsvis.

Även SBB skiljer av utdelning, här på 11 öre – fastighetsaktien delar ut månadsvis. Aktien är ned betydligt mer än så, 78 öre eller 6,6 procent, till strax över 11 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera