ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Penningtvätthärvan

Swedbank erkänner penningtvättsbrister – släpper Grimstadsrapporten

Swedbanks styrelse har beslutat att tillmötesgå Ekobrottsmyndighetens framställan om att avstå advokatsekretessen avseende advokat Grimstads uppdrag åt banken. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Swedbank meddelade på tisdagen att banken på måndagskvällen svarat på de frågor som tillsynsmyndigheterna i Sverige och Estland ställt till banken. Enligt Swedbank har banken kontinuerligt förbättrat systemstöd, processer och rutiner samt avslutat relationer med kunder som inte uppfyller aktuella regelkrav. 

”Det har dock funnits brister i bankens arbete mot penningtvätt och vissa brister kvarstår alltjämt. Banken har historiskt inte haft tillräckliga resurser eller kompetens för att fullt ut hantera risken för att kunder och andra aktörer tvättar pengar”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande. 

”Ansvarsfördelningen har inte varit tillräckligt tydlig och banken har inte alltid följt interna regler. Kundkännedom och riskbedömning är också områden där Swedbank har haft, och fortfarande har, brister. Det gäller såväl i den svenska som i den estniska verksamheten”, skriver banken vidare. 

Enligt Swedbank väntas advokatbyrån Clifford Chance interna utredning om historiska brister inom banken vara klar i början av 2020. Advokatbyrån ska även ge rekommendationer om hur banken ska bästa möjliga branschpraxis när det kommer till arbete mot penningtvätt. 

Swedbank kommer även lämna information om bankens insatser för att bekämpa penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet i samband med rapporten för det tredje kvartalet 2019. 

Vidare har Swedbanks styrelse beslutat att avstå advokatsekretessen gällande den granskningsrapport som den norska advokaten Erling Grimstads skrivit på uppdrag åt banken. Di rapporterade tidigare i år att Ekobrottsmyndigheten ville att Swedbank skulle göra detta. 

”Styrelsen för Swedbank har beslutat att tillmötesgå Ekobrottsmyndighetens framställan om att avstå den så kallade advokatsekretessen avseende advokat Grimstads uppdrag åt Swedbank”, skriver Swedbank. 

Styrelsen har även utsett Ingrid Harbo till permanent compliancechef på Swedbank. Ingrid Harbo har varit tillförordnad compliancehef sedan slutet av april, vilket Di tidigare rapporterat om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer