ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedbank duckar storägarnas krav

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Inte heller i fas två av Forensic Risk Alliance granskning av penningtvättsanklagelserna mot Swedbank kommer revisionsfirman att göra en bredare skärskådning bortom de initiala uppgifterna om 50 suspekta kunder.

På fredagsmorgonen släppte Swedbank som aviserat den externa rapport som banken låtit Forensic Risk Alliance, FRA, genomföra efter anklagelser om att banken använts för misstänkt penningtvätt.

Di och SVT kunde senare avslöja att banken i en intern rapport identifierat misstänkt penningtvätt i transaktioner till ett värde av motsvarande uppemot 80 miljarder kronor.

Swedbanks vd har tidigare uppgett för Di att banken inte funnit några tecken på misstänkt penningtvätt i granskningen.

En rad storägare har krävt att Swedbanks interna rapport ska komma FRA till handa. Av den första delen av rapporten som släpptes på fredagen framgår att Swedbank inte har gått storägarnas krav till mötes.

”Medan vi har blivit informerade om förekomsten av bankkundrelationsundersökningar och rapporter från och med 2016 (oavsett om de är genomförts externt eller av banken), så har vi inte haft tillgång till dessa rapporter eller några andra uppgifter. Denna uppdatering är enbart baserad på vår analys av de bankdokument som lämnats till oss”, skriver FRA i uppdateringen.

Inte heller i fas 2 av granskningen kommer en bredare genomgång bortom de uppgifter om misstänkt penningtvätt bland 50 kunder, som SVT:s Uppdrag rapporterade om i sitt avslöjande i februari, att granskas.

Enligt fredagens granskningsuppdatering kommer FRA fortsatt att samla in information kring de 50 kunderna och deras potentiella kopplingar till andra kunder. Revisionsfirman ska även se över bankens rutiner och bekräfta att kundrelationerna har avslutats.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies