ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedavia: Färre flög under första halvåret

Passagerarflödet på det statliga flygplatsbolaget Swedavias flygplatser var 4,5 procent lägre det första halvåret 2019 jämfört med motsvarande period i fjol. SAS-strejken mellan april och maj var något som påverkade flygtrafiken på samtliga Swedavias flygplatser, skriver Swedavia i sin delårsrapport.

Swedavia, som bland annat driver flygplatserna Arlanda och Landvetter, spår dock fortsatt växande efterfrågan på flygresor via Swedavias flygplatser. Med viss nedjustering landar prognosen på 1,6 procent per år i genomsnitt fram till 2050, skriver Swedavias vd Jonas Abrahamsson.

Bolagets vd kommunicerade även hållbarhetsmålet att år 2020 ha noll fossila utsläpp från den egna verksamheten. Denna målsättning framgår gälla Swedavias samtliga tio flygplatser.

Bolaget presenterade en ökning av såväl omsättning som rörelseresultat för halvåret, jämfört med föregående period. Omsättningsökningen till 3.072 miljoner kronor (2.913) uppges vara hänförlig till höjda flygplatsavgifter som en följd av "kapacitetshöjande investeringar". Beträffande ökningen av rörelseresultatet pekar bolaget på övergången till IFRS 16, vilken bidragit positivt med 11 miljoner kronor under perioden.

Swedavia befinner sig nu i ett pågående omställningsarbete med syftet att kostnadseffektivisera verksamheten, ett arbete som påverkat periodens rörelseresultat negativt, skriver Jonas Abrahamsson i rapporten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer