ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Penningtvättshärvan

SVT: Swedbank kan ha möjliggjort sanktionsbrott – ska ha skickat vapenpengar

Swedbank kan ha möjliggjort brott mot amerikanska sanktioner, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Enligt Swedbank var informationen känd av banken sedan tidigare. Det är inte heller första gången som Swedbank kopplas ihop med sanktionerade aktörer.

På onsdagsmorgonen uppger ”Uppdrag granskning” att man har identifierat transaktioner i Swedbank som kan utgöra sanktionsbrott. Uppgifterna rör den ryska vapentillverkaren Kalashnikov som med Swedbanks hjälp ska ha skickat runt 10 miljoner kronor till sin amerikanska motsvarighet i Kalashnikov USA.

Kalashnikov ska dock omfattas av amerikanska sanktioner, vilket innebär att de inte får handla med amerikanska dollar eller göra affärer med USA, uppger ”Uppdrag granskning”.

Swedbanks vd Jens Henriksson uppger att han blir ”bestört och beklämd” av uppgifterna. Men i ett senare mejl till ”Uppdrag granskning” uppger Swedbank att informationen var känd av banken sedan tidigare och alltjämt är under utredning.

Det här är inte första gången som Swedbank kopplas ihop med aktörer som är föremål för internationella sanktioner.

I oktober rapporterades att estnisk finanspolis bett Swedbank förklara varför det tog flera år för banken att upphöra med transaktioner rörande en rysk nyhetsbyrå som drevs av en person som stod på EU:s sanktionslista.

I juli rapporterade Di att Swedbank i en intern analys 2018 identifierade transaktioner med koppling till Syriens kemiska vapenprogram, som är föremål för sanktioner i EU och USA.

I övrigt tar onsdagens program i ”Uppdrag granskning” upp att en rysk minister var kund i Swedbank, samt att en kundansvarig på banken senare fick jobb i ett av ministerns bolag. Den kundansvariga ska även haft tillgång till en bankdosa som tillhörde ministerns bolag. Detta rapporterade Di om redan i juli.

Swedbank utreds sedan tidigare av tillsynsmyndigheter i Sverige, Baltikum, EU och USA. Därutöver pågår brottsutredningar i Sverige och Baltikum.  Utöver det genomför banken en omfattande intern utredning som förväntas bli färdig i början av nästa år, vilket också är då svenska Finansinspektionen väntas lägga fram slutsatsen av sin undersökning.

SVT:s ”Uppdrag granskning” förmodas vid senare tillfälle sända ett program som berör storbanken SEB, enligt vad banken uppgett i två pressmeddelanden. På tisdagen uppgav SEB att banken tagit del av 194 företagsnamn från SVT.

Även SEB utreds av svenska Finansinspektionen samt lokala tillsynsmyndigheter i Baltikum. Även den undersökningen väntas bli klar i början av 2020. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer