Svolders substansvärde minskade över 3 procent
Svolder hade ett resultat om -110 miljoner kronor (246) under kvartalet december 2019 -februari 2020, det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det motsvarar -4:30 kronor per aktie (9:60).
Svolder hade ett resultat om -110 miljoner kronor (246) under kvartalet december 2019 -februari 2020, det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det motsvarar -4:30 kronor per aktie (9:60).
När myndigheternas regler om hållbarhetsrapportering blir allt hårdare måste företagen kunna ge en tydlig bild av sina möjligheter och risker inom hållbarhet. Annars kan man bli förbisprungen av branschkollegorna som började i tid.
Sara Lindahl, expert på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank, listar tre tips för att bli en föregångare snarare än en eftersläntrare.
Hållbarhetsredovisning innebär att kartlägga vilka hållbarhetsutmaningar och möjligheter som är kopplade till verksamheten.
– Det är mycket som måste falla på plats och det kan bli jobbigt om man börjar i sista sekund. Vårt råd är därför att inte vänta med sin hållbarhetsanalys, om man vill fortsätta att vara ett attraktivt bolag på lång sikt. Då blir man heller inte förbisprungen av branschkollegorna som började i tid, säger Sara Lindahl, expert på hållbara finansieringslösningar och kundrådgivare på Danske Bank i Sverige.
För att Sverige ska klara omställningen till ett hållbart samhälle krävs bland annat bättre tillgång till fossilfri el – samtidigt som elproduktionen behöver mer än fördubblas. Det kräver mycket kapital och nu ökar intresset för hållbara investeringsalternativ och hållbara satsningar.
Omställningen har även börjat synas i nya regleringar som riktas mot finansmarknaden. Under 2021 kom EU med ett klassificeringssystem, EU-taxonomin, som ska göra det enklare att förstå vilka verksamheter som är positiva för miljön.
– EU kräver nu att större listade bolag rapporterar om de har ekonomiska aktiviteter som sorterar under EU-taxonomin.
Inom ett par år kommer rapporteringsskyldigheten att utökas även till mindre företag. Bland annat kommer det att ställas krav på att bolagen har kontroll på sina leverantörskedjor och identifierar, förebygger och minimerar alla negativa konsekvenser av verksamheten för miljön och mänskliga rättigheter.
– Vi märker att framför allt större företag oftast har gjort sitt grundarbete innan de kommer till oss för att diskutera finansiering. Har man gjort ett ordentligt förarbete och analyserat sin verksamhet så är uppförsbacken inte lika stor. Därför vill vi tidigt planera framtida investeringar tillsammans med kunderna och bygga upp scenarier för olika typer av grön finansiering, säger Sara Lindahl.
Över huvud taget spår Danske Bank att hållbara företag, grön finansiering och gröna investeringar kommer att uppmuntras framåt.
– Verksamheter utan en tydlig strategi för sitt bidrag till ett hållbart samhälle blir mindre attraktiva för sina kunder och dyrare att både finansiera och bedriva, säger Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.