ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kronan stärks rejält efter färska BNP-siffror

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges BNP ökade med 1,2 procent under det fjärde kvartalet jämfört med kvartalet före. Jämfört med samma kvartal 2017 steg BNP med 2,4 procent. Kronan stärks efter att siffrorna publicerats. 

Analytikerna hade i snitt väntat sig att BNP skulle ha stigit med 0,5 procent jämfört med det tredje kvartalet 2018 enligt Infront Datas prognosenkät. Bakom de starka siffrorna lurar enligt SCB framförallt exporten. 

”Exporten ökade med 3,1 procent jämfört med tredje kvartalet. Det bidrog till BNP-utvecklingen med 1,4 procentenheter”, skriver SCB. 

Hushållens konsumtion steg med 0,7 procent jämfört med kvartalet före och hushållens utgifter för boende stod för lejonparten av uppgången. 

Antalet sysselsatta i hela ekonomin ökade i sin tur med 0,8 procent jämfört med föregående kvartal.

”Antalet arbetade timmar i hela ekonomin ökade med 1,6 procent i jämförelse med föregående kvartal. I näringslivet ökade antalet arbetade timmar med 1,7 procent. Inom de offentliga myndigheterna ökade antalet arbetade timmar med 1,6 procent. Arbetsproduktiviteten i näringslivet minskade med 0,3 procent jämfört med föregående kvartal”, skriver SCB. 

Under helåret 2018 ökade BNP med 2,3 procent jämfört med 2017. 

Kronan stärks med omkring 60 punkter mot euron till kursen 10,49 och omkring 50 punkter mot dollarn till kursen 9,21 efter beskedet. 

  • Foto:
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer