1515
Annons

Svenske ordföranden lämnar danska telejätten

Bert Nordberg.
Bert Nordberg.Foto:Jesper Frisk

Bert Nordberg kommer lämna ordförandeposten i den danska teleoperatören TDC vid årsskiftet. Tele2-bekantingen Mike Parton tar över.

EU vill underlätta att beslagta frysta tillgångar

Foto:Yves Logghe

Att bryta mot EU:s sanktioner mot Ryssland bör medföra kännbara straff i alla EU-länder. EU bör också ha lättare att konfiskera frysta tillgångar. Det föreslog EU-kommissionen på onsdagen.

”För närvarande kan avvikande definitioner när det gäller brott mot sanktioner leda till straffrihet i vissa länder. Vi måste stänga till dessa kryphål”, sade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders i ett uttalande.

Kommissionen föreslog att brott mot EU:s sanktioner ska föras upp på listan över gemensamma EU-brott med en gemensam standard för straff.

Kommissionen räknade agerande som kringgår sanktioner till att dölja egendom, att inte frysa egendom som kontrolleras av personer under sanktioner och att bedriva handel med varor under sanktioner.

EU har infört sanktioner i form av frysta tillgångar och inreseförbud mot över 800 personer och 30 enheter (företag och organisationer).

Kommissionen föreslog också att fler brott, inklusive att kringgå EU-sanktioner, ska kunna leda till att egendom konfiskeras.

Inrikeskommissionär Ylva Johansson sade att skärpningen av reglerna om att beslagta tillgångar också kan användas för att bekämpa organiserad brottslighet.

”Det här är ett nytt verktyg för att bekämpa organiserad brottslighet genom att följa pengarna. Vårt förslag siktar också in sig på oförklarlig rikedom”, sade hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?