ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenskarnas fondförmögenhet fortsätter att växa

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Den totala fondförmögenheten i Sverige ökade med 76 miljarder kronor under september och uppgick vid utgången av månaden till rekordhöga 4.789 miljarder kronor. Det framgår av månadsstatistik från Fondbolagens förening. 

Totalt uppgick fondernas nettoinflöden till 9,9 miljarder kronor under september. Majoriteten gick till korta räntefonder med nettoinsättningar på 6,2 miljarder kronor följt av långa räntefonder med 4,4 miljarder kronor. 

I andra änden av spektrumet hittar vi aktiefonder som upplevde nettouttag på 2,5 miljarder kronor och hedgefonder med uttag på 0,3 miljarder kronor under månaden. 

”Osäkerheten bland de svenska spararna är tydlig. När börshumöret kastas mellan hopp och förtvivlan drar man ner på risken och köper blandfonder och räntefonder. Som vanligt är det viktigt att påminna den enskilde spararen om värdet av att vara långsiktig och att den största risken i ett långsiktigt sparande faktiskt är att inte ta risk alls”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande. 

Bland aktiefonderna utgjorde global- och Rysslandsfonder månadens undantag där framför allt globalfonder upplevde stora nettoinflöden. De största nettouttagen gjordes från bransch- och Nordamerikafonder. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer